Να μην καταργηθεί η δυνατότητα –που δόθηκε πριν από μερικούς μήνες στους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 στο Ενιαίο Ταμείο Απασχολουμένων – να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ζητούν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.

Οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Δικηγορικού Συλλόγου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Για το θέμα αυτό, την Τρίτη εστάλη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τους επικεφαλής του Κουαρτέτου.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των τριών φορέων, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς είναι και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, γεγογός –που όπως αναφέρουν- αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Εκτός από το επιχείρημα της μείωσης των εσόδων, οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων επιστημονικών συλλογών καταγγέλλουν στην επιστολή τους ότι αυτή η ρύθμιση είναι πλήρως αντισυνταγματική.

Και αυτό επειδή, όπως υποστηρίζουν, έχει αναδρομική ισχύ από 2-7-2015 οπότε και ψηφίστηκε η προηγούμενη διάταξη και καταλαμβάνει και όσους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση και έχουν ήδη υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου 4331/15.

Το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ και ο ΙΣΑ προγραμματίζουν για το θέμα κοινή συνέντευξη Τύπου για την Πέμπτη, συνάντηση με τους βουλευτές- ελεύθερους επαγγελματίες όλων των κομμάτων- και δυναμική παρουσία στο Κοινοβούλιο για να αποτραπεί η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης.