Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη έπληξε το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη, η υποστήριξη προς τους οποίους έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τα καλά νέα όμως είναι ότι κράτησαν τον δήμο της αυστριακής πρωτεύουσας απέναντι στους ακροδεξιούς, που πάντως σημείωσαν μεγάλη άνοδο, με σύνθημα τον περιορισμό της άφιξης προσφύγων στη χώρα.
Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Αυστρία το κεντροαριστερό κόμμα του δημάρχου της Βιέννης Μίκαελ Χόιπλ συγκέντρωσε 39,5% των ψήφων, το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούν την πρωτεύουσα διαρκώς από το 1919. Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε έκανε εκστρατεία για να μείνουν εκτός της Βιέννης οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Αυστρία και συγκέντρωσε 30,9%, το καλύτερο ποσοστό του μέχρι τώρα. «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τη μείωση των ποσοστών μας, αλλά μπορούμε να ζήσουμε με αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Χόιπλ. «Η Βιέννη έχει ευθύνη να βοηθήσει εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο και την τρομοκρατία».
Με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από την Αυστρία και τον αριθμό αιτήσεων για παροχή ασύλου να υπολογίζεται ότι θα τριπλασιαστεί φέτος, το προσφυγικό ζήτημα ήταν το κύριο σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Οι εκλογές στη Βιέννη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την τάση ενίσχυσης των ακροδεξιών, αποτελούν αντικείμενο μελέτης για το πώς οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να εξισορροπήσουν από τη μια τις υποχρεώσεις απέναντι σε πρόσφυγες από κατεστραμμένες χώρες όπως η Συρία και από την άλλη τις ανησυχίες των πολιτών τους. Η υψηλή ανεργία στη Βιέννη, η μεγάλη αύξηση στην τιμή των ενοικίων και οι στάσιμοι μισθοί σε συνδυασμό με την άφιξη των προσφύγων χρησιμοποιήθηκαν έντονα από τους ακροδεξιούς και, όπως όλα δείχνουν, έπεισαν αρκετούς ψηφοφόρους.
Μία εβδομάδα πριν από τις χθεσινές εκλογές περισσότερα από 150.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για μια αντιρατσιστική συναυλία, συμβολικά, στην πλατεία Χέλντενπλατς της Βιέννης - εκεί όπου ο Χίτλερ έβγαλε την περίφημη ομιλία για το Anschluss. «Ζήτω οι πρόσφυγες, κάτω το Κόμμα της Ελευθερίας» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, καθώς και «Θέλουμε Ευρώπη χωρίς τείχη». Στη συγκέντρωση συμμετείχε ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας Χάινς Φίσερ, που έβγαλε έναν παθιασμένο λόγο για την αξία της ανθρωπιάς και καταχειροκροτήθηκε σαν ροκ σταρ.
Το Κόμμα της Ελευθερίας εμφανίζεται ως το κόμμα του «μέσου Αυστριακού» και φαίνεται να κερδίζει συνεχώς δύναμη τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Βιέννη, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της πόλης - που θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο να ζει κάποιος - πέφτει σταθερά. Εκείνο που έκανε τη διαφορά αυτή τη φορά ήταν η προσφυγική κρίση. Πριν από μερικούς μήνες, τίποτα δεν έδειχνε ότι θα ήταν πιθανό ο Στράχε να διεκδικήσει τη δημαρχία της Βιέννης, ωστόσο όλα άλλαξαν με τα κύματα των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ που καταφθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μπορεί τώρα να μην τα κατάφερε, όμως η ενίσχυση των ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί.

Το Κόμμα της Ελευθερίας
Το Κόμμα της Ελευθερίας ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπό την ηγεσία του Γιοργκ Χάιντερ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 2008. Εκείνη τη χρονιά το κόμμα συγκέντρωσε περίπου το 1/4 των ψήφων και έτσι πήρε μέρος στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, γεγονός που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ευρώπη, με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις προς τη Βιέννη. Το 2005 το Κόμμα της Ελευθερίας διασπάστηκε, με τον Χάιντερ να αποχωρεί. Εκτοτε, υπό την ηγεσία του Στράχε η απήχησή του ανεβαίνει σταθερά. Στις βουλευτικές του 2013 κέρδισε το 20,5% των ψήφων.

Η μάγισσα
Ο ακροδεξιός Στράχε είπε στην τηλεόραση ότι η μάγισσα Τίνα Πούχινγκερ, την οποία συμβουλεύεται συχνά (και για την οποία το κόμμα του πλήρωσε 6.000 ευρώ), προέβλεψε πως η χθεσινή βραδιά «θα ήταν σημαντική». Ευτυχώς, διαψεύσθηκαν και οι δύο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από