Το πάγωμα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα μπορεί να καθησύχασε ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων και φροντιστηρίων, αλλά μόνο προσωρινά.

Πολλοί είναι επιφυλακτικοί και περιμένουν την αντικατάσταση του μέτρου με ισοδύναμα. Όμως, την ίδια στιγμή, νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Κατά τη γνώμη μου είναι άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης. Και η αύξηση διδάκτρων μέσω ΦΠΑ επιδεινώνει το λαϊκό εισόδημα και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία χιλιάδων μικρών δομών της παράλληλης εκπαίδευσης» δήλωσε ο Υπουργός στο «Βήμα της Κυριακής».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου με τίτλο «Φίλος μεν Φίλης, φιλτάτη δ’ αλήθεια» εκφράζει την έντονη αντίδρασή στον διαχωρισμό που έκανε ο κ.Φίλης αναφέροντας πως διάβασε με έκπληξη, απορία και αγανάκτηση τη δήλωση του νέου Υπουργού. Χαρακτηρίζει έωλο και διάτρητο το επιχείρημα του κ. Φίλη προσθέτοντας ότι είναι χαρακτηριστικό «μιας στρεβλής και ιδεοληπτικής προσέγγισης της πραγματικότητας, αλλά, κυρίως, αποτελεί προανάκρουσμα του τρόπου με τον οποίο φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τα ιδιωτικά σχολεία».

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ακόμη πως «στην πολυπολιτισμική και πλουραλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ακόμη ανήκει η χώρα μας, η ιδιωτική εκπαίδευση στο σύνολό της και η ελευθερία επιλογής σχολείου αποτελούν για τους γονείς δικαίωμα και προστατεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, μικροκομματικά και πελατειακά παιχνίδια με την εκπαίδευση των παιδιών μας σωστό είναι να αποφεύγονται». Έχει ζητήσει μάλιστα και συνάντηση με τον Υπουργό

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χαράλαμπος Κυραϊλίδης εξηγεί, ότι κανείς – ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς –δε γνωρίζει τελικά τι θα γίνει, «ούτε οι γονείς, ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε εμείς ως επιχειρήσεις. Ωστόσο, το πρώτο λογικό βήμα έγινε προεκλογικά, με τη δέσμευση των κομμάτων για κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το δεύτερο λογικό βήμα έγινε χθες με τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για αναστολή του μέτρου μέχρι να βρεθούν τα ισοδύναμα. Το τρίτο λογικό βήμα θα είναι η κατάργησή του. Από κει και μετά, όμως, εξαντλείται η λογική», σημειώνει.

Στην περίπτωση που επιβληθεί τελικά ο ΦΠΑ, «τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αρχικά θα κλείσουν τα συνοικιακά ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια τα μεσαία. Έως 5.000 εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά και χιλιάδες παιδιά που σήμερα πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι με μία τέτοια είσοδο ακόμη και σχολεία που αυτή τη στιγμή δεν έχουν κενά κι ελλείψεις, θα αποκτήσουν».

Η οικονομική κατάσταση των οικογενειών έχουν κάνει πολλούς γονείς, όπως λέει ο κ Κυραϊλίδης, να ζητούν διευκολύνσεις στις πληρωμές αλλά και οι ίδιες οι διοικήσεις κάνουν προσφορές, μειώσεις στα δίδακτρα. «Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ, γιατί τι να πρωτοπληρώσουν: Τον ΕΝΦΙΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης; Αλλά ούτε εμείς μπορούμε να απορροφήσουμε τον ΦΠΑ, αφού μετά είναι μονόδρομος το λουκέτο».

Φροντιστήρια: «Θετικό βήμα η αναστολή αλλά αναμένουμε οριστική διευθέτηση»

«Η εξέλιξη με την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Περιμένουμε ωστόσο να δούμε την οριστική διευθέτηση. Άλλωστε η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την άδεια και από τους θεσμούς» τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) και εκπρόσωπος συντονιστικού στην ιδιωτική εκπαίδευση Γιάννης Βαφειαδάκης.

«Πάντως δεν μπορώ να πιστέψω ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω το μέτρο. Θεωρώ ότι εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση θα είναι πολύ μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό. Ήταν κάτι που είχε δεσμευτεί και προεκλογικά ότι το μέτρο δεν θα επιβληθεί. Εντούτοις είμαστε επιφυλακτικοί διότι έχουμε δει και ακούσει πολλά στο παρελθόν τα οποία στη συνέχεια άλλαξαν…» συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ επισημαίνει και τώρα, όπως και στην αρχή που ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα πως η επιβολή του ΦΠΑ σε φροντιστήρια θα πλήξει βάναυσα την ελληνική λαϊκή οικογένεια. «Ήταν λάθος η εισήγηση για την εφαρμογή τέτοιου μέτρου».

Όπως σημειώνει ο κ. Βαφειαδάκης τα φροντιστήρια για την ενίσχυση των μαθητών στα μαθήματα των ελληνικών είχαν ήδη υπαχθεί στο καθεστώς του ΦΠΑ αφού είχαν ανοίξει από το καλοκαίρι, από το Ιούλιο. «Έτσι τώρα οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων περιμένουν την τελική διευθέτηση. Αν τελικώς δεν μπει ο ΦΠΑ εύκολα μπορεί να γίνει η αλλαγή. Είναι κάτι τεχνικό».

Το πρωτοφανές αλαλούμ με την επιβολή του ΦΠΑ με τις συνεχείς αναστολές και παρατάσεις –λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ –επηρέασε σε συνδυασμό με την γενικότερη κακή οικονομική κατάσταση τον κλάδο. «Εκτιμούμε πως υπάρχει ένα ποσοστό γονέων που έχουν αναβάλει την εγγραφή των παιδιών τους καθώς περιμένουν να λυθεί οριστικά το θέμα».

Σύγχυση επικρατεί και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Κάποια έδωσαν στους γονείς τιμές με ενσωματωμένο το ΦΠΑ 23% – αφού αυτό πρόσταζε το κράτος – τα περισσότερα, όμως, άφησαν απ’ έξω τον ΦΠΑ. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καθηγητών – Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Γιώργος Ζηκόπουλος, η αναστολή της εφαρμογής ισχύει έως τις 15 Νοεμβρίου, «δεν έχει αρθεί το μέτρο. Αυτό, όμως, εντείνει την αγωνία γονέων αλλά και επιχειρήσεων. Οι οικογένειες ίσα – ίσα μπορούν να πληρώσουν αυτά τα δίδακτρα. Τι θα τους πούμε τον Νοέμβριο, δώστε αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο και τον ΦΠΑ; Μιλάμε για το ¼ του ετήσιου κόστους των διδάκτρων. Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, δεν μπορούν να αφομοιώσουν το κόστος».

Αυτή η κατάσταση, όπως εξηγεί, θα οδηγήσει στην παραοικονομία. «Ήδη, γονείς με το άκουσμα και μόνο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση πήραν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια και στράφηκαν στα «μαύρα» ιδιαίτερα. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά εκεί που το ποσοστό της παραοικονομίας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση ήταν 60%, πλέον έχει φτάσει το 80%. Το κράτος χάνει έσοδα κι αν τελικά δεν καταργηθεί το μέτρο, μέσα σε ένα χρόνο θα κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις και θα στραφούν όλοι στην παραοικονομία».