Τα νεύρα αρχίζουν να δοκιμάζονται στη ΝΔ. Και αυτό διότι η κούρσα της διαδοχής μετατρέπεται από σπριντ σε μαραθώνιο που θα κρατήσει έως τις 22 Νοεμβρίου, ενώ ακόμα βρίσκεται στον αέρα και το πόσο ανοιχτή θα είναι τελικά η διαδικασία αλλά και το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων.

Τα βέλη των εκπροσώπων των τεσσάρων αναμένεται να διασταυρωθούν και πάλι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ στη Συγγρού τόσο για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν τελικά στις 22 Νοεμβρίου και το αντίτιμο που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι επιλέξουν να εγγραφούν μέλη του κόμματος την ημέρα της ψηφοφορίας νέου αρχηγού όσο και για την τηλεμαχία.

Μέχρι στιγμής το χάσμα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα που τείνουν να διαμορφωθούν στην ΚΕΦΕ –ένα των εκπροσώπων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άλλο ένα αυτών των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αδωνη Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα –μοιάζει αγεφύρωτο. Η πλευρά Μεϊμαράκη ζητά λιγότερες κάλπες από αυτές του 2009 με βασικό επιχείρημα τα δύσκολα οικονομικά του κόμματος, ενώ φέρεται να επιμένει είτε στο αντίτιμο των 20 ευρώ για όσους επιλέξουν να εγγραφούν μέλη του κόμματος στις 22 Νοεμβρίου προκειμένου να ψηφίσουν είτε στην εξεύρεση κάποιου άλλου τρόπου ώστε να διασφαλιστεί το κύρος της διαδικασίας από «περαστικούς» που θα θελήσουν να ψηφίσουν για νέο αρχηγό του κόμματος.

Η άλλη πλευρά, των τριών, επιμένει στο συμβολικό αντίτιμο των 2 ευρώ, ενώ θεωρεί ότι το υψηλό αντίτιμο εκ των πραγμάτων περιορίζει τον κύκλο και θα μετατρέψει τη διαδικασία σε κατ’ επίφαση ανοιχτή. Πηγή προερχόμενη από το επιτελείο έτερου υποψηφίου έλεγε ότι «αν τα οικονομικά του κόμματος ήταν τόσο περιορισμένα, τότε κακώς εξαγγέλθηκε εξαρχής η διαδικασία».

Στον αέρα παραμένει και το ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, το οποίο επίσης θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. Η πλευρά Μεϊμαράκη δεν θεωρεί το ντιμπέιτ καλή ιδέα. Οπως έλεγε πηγή προερχόμενη από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, «από τους υποψηφίους δεν λείπει η δημοσιότητα και ήδη έχουν συμφωνηθεί δύο Συνδιασκέψεις της ΝΔ, όπου οι υποψήφιοι θα εκθέσουν τις απόψεις τους». Στο προεδρικό στρατόπεδο υπάρχει επίσης προβληματισμός και επειδή πληθώρα μέσων ενημέρωσης έχει ζητήσει από ένα ντιμπέιτ και προφανώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι, καθώς και για τη ζημιά που θα προκαλέσει στην εικόνα του κόμματος η δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων.

Η πλευρά Μητσοτάκη δεν θέτει όρους και προϋποθέσεις για το όποιο ντιμπέιτ. Το ίδιο ισχύει και για τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται πρόθυμος να μετάσχει ακόμη και σε ντιμπέιτ από το οποίο τυχόν θα απουσιάζει ένας από τους υποψηφίους. Η πλευρά Τζιτζικώστα, από την άλλη, φαίνεται να επιθυμεί τη μετάθεση του ντιμπέιτ σε χρόνο μεταγενέστερο.

ΘΕΣΜΙΚΑ. Στο μεταξύ, ο Μεϊμαράκης κινείται πιο θεσμικά και επενδύει στην παρουσία του στη Βουλή και στην αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα. Από την περιοδεία του στην Κοζάνη διαμήνυσε ότι η ΝΔ θα αποδοκιμάσει όποιο μέτρο είναι υφεσιακό. Ούτως ή άλλως, το επιτελείο του έχει περάσει στην αντεπίθεση με διαδικτυακή καμπάνια που επικεντρώνεται στο μότο «Νέα εμπιστοσύνη, νέο κόμμα, νέα πρόταση διακυβέρνησης», ενώ εκτιμάται ότι οι έξι εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου θα δώσουν επιπλέον πόντους στον πρόεδρο της ΝΔ και λόγω των εμφανίσεών του στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε περιοδεία στον Εβρο μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης της ΝΔ, ενώ εξακολουθεί να οικοδομεί ένα πιο διεθνές προφίλ. Ηταν ο μόνος υποψήφιος αρχηγός που έκανε ηγετική επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ τοποθετήθηκε και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία δηλώνοντας ότι «η τρομοκρατία δεν έχει πατρίδα».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, εξακολουθεί να προβάλλει την υποψηφιότητά του ως «αντισυστημική» και να μιλάει για τα τζάκια του κόμματος. Σήμερα από τις Σκουριές, όπου θα συναντηθεί με μεταλλωρύχους, αναμένεται μάλιστα να ζητήσει από τον Απόστολο Τζιτζικώστα να τοποθετηθεί για το τι πιστεύει για την επένδυση στην περιοχή, καθώς ο περιφερειάρχης φέρεται στο παρελθόν να έχει εκφραστεί εναντίον.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν σε γαλάζια στελέχη οι προτάσεις Τζιτζικώστα για ένα κόμμα «ανοιχτό που θα λογοδοτεί στη βάση». Ο περιφερειάρχης πέρασε στην αντεπίθεση για το θέμα της διαρχίας που προβάλλεται από τους αντιπάλους του σε περίπτωση που αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ, καθώς ως εξωκοινοβουλευτικός δεν θα μπορεί να παίρνει πάνω του τις κοινοβουλευτικές μάχες: διαμήνυσε ότι το πρόβλημα της ΝΔ δεν εντοπίζεται στη Βουλή, όπου διαθέτει άξια στελέχη, αλλά στην κοινωνία, όπου πρέπει να ανοίξει.