Έντονα αντέδρασε σήμερα Σάββατο το Τόκιο στην εγγραφή της σφαγής στη Νανκίν στον Κατάλογο Μνήμης του Κόσμου της Unesco.

Η Ιαπωνία χαρακτήρισε ως "εξαιρετικά λυπηρή" την απόφαση, ζητώντας μια γενική μεταρρύθμιση του καταλόγου αυτού που κατηγορεί ότι χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς.

Έγγραφα σχετικά με τη σφαγή της Νανκίν, ένα κύμα θηριωδιών που διαπράχθηκε από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό το 1937 στην Κίνα, στο εξής περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνήμης του Κόσμου της Unesco, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

"Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ένας διεθνής οργανισμός που θα πρέπει να είναι ουδέτερος και δίκαιος, εντάσσει τα έγγραφα αυτά στον Κατάλογο Μνήμης του Κόσμου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο. "Ως υπεύθυνο μέλος της Unesco, η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει μια μεταρρύθμιση αυτού του σημαντικού προγράμματος ώστε να μην χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. Η αίτηση εγγραφής έγινε στη βάση μονομερών δηλώσεων της Κίνας και η Ιαπωνία θεωρεί ότι τα έγγραφα αυτά είναι ελλιπή και παρουσιάζουν προβλήματα γνησιότητας".

Η απόφαση, στο τέλος μιας διετούς διαδικασίας, λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής της UNESCO, αρμόδιας να εξετάζει προτάσεις εγγραφής στην παγκόσμια τεκμηριωμένη κληρονομιά, η οποία εκφράζεται με τα γραπτά μνημεία τα οποία παρήγαγε η ανθρωπότητα (έγγραφα, χειρόγραφα, έντυπα, επιγραφές κ.ά.).

Συνολικά, 47 νέες εγγραφές αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή έως την Τρίτη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η σφαγή της Νανκίν, όπως οι άλλες ωμότητες που διαπράχθηκαν από τους ιάπωνες στρατιώτες στην ηπειρωτική Ασία πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί αντικείμενο εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο.

Η κατάληψη της Νανκίν, τότε πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Κίνας, είχε δώσει έδαφος τον Δεκέμβριο του 1937 σε ένα κύμα δολοφονιών, βιασμών και λεηλασιών από τα ιαπωνικά στρατεύματα.

Η Κίνα μετρά 300.000 νεκρούς από τις ωμότητες του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων μετά την είσοδό του στην πόλη, ένας αριθμός που αναγράφεται παντού στο αφιερωμένο μνημείο στη σφαγή, όπου εκτίθενται κυρίως τα οστά θυμάτων. Σύμφωνα με ξένους πανεπιστημιακούς, ο αριθμός των θυμάτων φέρεται να είναι μικρότερος.

Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν την Ιαπωνία ότι αρνείται να εκπληρώσει ένα επίπονο έργο μνήμης για τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο στρατός της.

Την άνοιξη, η έγκριση από το Τόκιο νέων ιαπωνικών σχολικών εγχειριδίων που αποφεύγουν τη λέξη "σφαγή" για την περιγραφή των δολοφονιών στη Νανκίν είχε εξοργίσει το Πεκίνο.

Ο Κατάλογος Μνήμης του Κόσμου της Unesco περιλαμβάνει πλέον συνολικά 348 έγγραφα και αρχεία από όλες τις ηπείρους, από πέτρες και περγαμηνές ή έως ηχητικές εγγραφές. "Το πρόγραμμα 'Μνήμη του κόσμου' καθοδηγείται από τη βούληση της διαφύλαξης της κληρονομιάς και της μνήμης για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές σε πνεύμα διεθνούς συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης", υπογραμμίζει η γενική διευθύντριά της Ιρίνα Μπούκοβα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από