Στο Βατικανό η αίθουσα Τύπου ήταν κατάμεστη χθες το μεσημέρι καθώς πολλοί περίμεναν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα τιμηθεί με το Νομπέλ Ειρήνης. Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ ήταν σε εγρήγορση στην περίπτωση που η γερμανίδα καγκελάριος κερδίσει το Νομπέλ. Οταν η Κάσι Κούλμαν Φάιβ, η νέα πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νομπέλ, ανακοίνωσε πως φέτος το βραβείο απονέμεται στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, οι παρόντες δημοσιογράφοι κοιτάχθηκαν με απορία και κάποιοι μουρμούρισαν «αυτό μοιάζει με όνομα συγκροτήματος τζαζ».
Κι όμως. Η παράδοση τα φαβορί να μην κερδίζουν το Νομπέλ Ειρήνης μπορεί να τηρήθηκε και φέτος, όμως μελετώντας τη (μικρή αλλά σημαντική) ιστορία της πολιτικής αυτής πρωτοβουλίας στη χώρα απ' όπου ξεκίνησε η Αραβική Ανοιξη, καταλαβαίνει κάποιος ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ανέφερε ο Αλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του για την απονομή του βραβείου. Και αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα συναίνεσης αλλά και πραγματικής λειτουργίας της κοινωνίας των πολιτών.
Η Αραβική Ανοιξη ξεκίνησε στην Τυνησία με τις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Μπεν Αλι στις αρχές του 2011. Για τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε χάος και το 2013 η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Τότε, το εργατικό συνδικάτο της χώρας ζήτησε από όλους - πολιτικά κόμματα, εργοδοτικές ενώσεις, δικηγόρους και ακτιβιστές - να καθήσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να ξεκινήσουν διάλογο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Κουαρτέτο της Τυνησίας. Επισήμως σε αυτό συμμετείχαν η Συνομοσπονδία Εργατών, η Ομοσπονδία Εργοδοτών, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Νομικός Σύλλογος της χώρας. Κατέστρωσαν έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία της χώρας και κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, ακόμα και του ισχυρού ισλαμιστικού κινήματος Ενάντα. Σχηματίστηκε μια κυβέρνηση από τεχνοκράτες που έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ετσι η αναταραχή που οδήγησε στην ανατροπή τεσσάρων κυβερνήσεων και στο ξέσπασμα ενός πολέμου σε γειτονικές χώρες αντιμετωπίστηκε στην Τυνησία όταν η κοινωνία των πολιτών πήρε τα πράγματα στα χέρια της. Αυτό οδήγησε στην έγκριση ενός νέου Συντάγματος στις αρχές του χρόνου και στη διεξαγωγή πολυκομματικών εκλογών.
Η ιστορία της Τυνησίας, με άλλα λόγια, δεν οφείλεται στο ότι τα πολιτικά κόμματα λειτούργησαν πιο ώριμα και υπεύθυνα σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη. Αντίθετα, παρατηρεί αναλυτής του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, οφείλεται στη διάλυση των συνηθισμένων πολιτικών διαδικασιών και στην ικανότητα εξωτερικών παραγόντων από την κοινωνία των πολιτών να παρέμβουν και να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι.
Ολα αυτά αναφέρονται και στην ανακοίνωση της επιτροπής όπου αιτιολογείται η απόφαση. «Το Κουαρτέτο αποτέλεσε έναν ουσιώδη παράγοντα για τη δικαίωση και μετεξέλιξη της εξέγερσης στην Τυνησία που οδήγησε στις δημοκρατικές εκλογές και τη συνταγματική διαδικασία από τους πολίτες της χώρας. Το Κουαρτέτο άνοιξε τον δρόμο για ειρηνικό διάλογο μεταξύ των Τυνησίων, των πολιτικών κομμάτων και των Αρχών και βοήθησε στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων που γεφύρωσαν πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές. Αυτός ο διάλογος αποτέλεσε το αντίδοτο στην εξάπλωση της βίας και την προστασία της ειρήνης».
Στην Τυνησία η είδηση έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση καθώς πολλοί ελπίζουν το Νομπέλ Ειρήνης θα ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει με βοήθεια και υποστήριξη προς την οικονομία της χώρας.

Φόρος τιμής
Η απονομή του φετινού Νομπέλ Ειρήνης αποτελεί «φόρο τιμής στους μάρτυρες της δημοκρατικής Τυνησίας» δήλωσε ο Χουσίν Αμπασί που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Κουαρτέτου. «Ο αγώνας της νεολαίας μας επέτρεψε στη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από