Απογειώθηκε από την ιταλική πρωτεύουσα το αεροσκάφος που μεταφέρει την πρώτη ομάδα προσφύγων που μετεγκαθίστανται εντός της ΕΕ -εν προκειμένω, στη Σουηδία- βάσει του σχεδίου της Κομισιόν για συνολικά 160.000 πρόσφυγες από Ιταλία και Ελλάδα.

Η πρώτη ομάδα, 19 άτομα μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, προέρχεται από την Ερυθραία και είχε φτάσει προ μερικών ημέρων στη Λαμπεντούζα.

Στο αεροδρόμιο Ciampino της ιταλικής πρωτεύουσας ήταν παρόντες ο ευρωπαίος επίτροπος για το Μεταναστευτικό Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου (το οποίο προεδρεύει της ΕΕ) Ζαν Άσελμπορν.

Οι 19 μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Η Ρώμη έχει πιέσει για αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και «ευρωπαϊκή απάντηση» στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, σε σχόλιά του από το αεροδρόμιο, πως «σήμερα είναι ημέρα νίκης για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες, τις επόμενες εβδομάδες θα επανεγκατασταθούν άλλοι περίπου 100 πρόσφυγες, κυρίως προς τη Γερμανία και την Ολλανδία.