Έφεση κατά της ποινής των 90 ημερών που τους επιβλήθηκε από την επιτροπή δεοντολογίας κατέθεσαν οι Μισέλ Πλατινί και Σεπ Μπλάτερ. Ο 79χρονος «ισχυρός άνδρας» της FIFA παύθηκε από τα καθήκοντα του προέδρου της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, ωστόσο, αρνείται κάθε ανάμιξή του σε ατασθαλίες, θεωρώντας την έρευνα που γίνεται εις βάρος του «εξοργιστική».

Τόσο ο Μπλάτερ, όσο και ο Πλατινί, που και αυτός δεν ασκεί, πλέον, τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της UEFA, θα παραμείνουν εκτός των δύο κορυφαίων αρχών του ποδοσφαίρου τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσαν.

«Έχει ήδη προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή της FIFA. Υπερασπίζεται την θέση του και είναι βέβαιος πως δεν θα κριθεί ένοχος», τόνισε ο φίλος και σύμβουλος του ελβετού παράγοντα, Κλάους Στόλκερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», οι δικηγόροι του Μπλάτερ κατέθεσαν έφεση κατά τη συγκεκριμένης απόφασης, κάνοντας λόγο για άδικη μεταχείριση από την επιτροπή δεοντολογίας.

Επίσης οι δικηγόροι του Ελβετού παράγοντα τονίζουν ακόμη ότι ο πελάτης τους ανυπομονεί να παρουσιάσει στοιχεία που θα αποδείξουν ότι δεν ενεπλάκη σε οποιαδήποτε παράβαση καθήκοντος.

Η επιτροπή επέβαλε επίσης αποκλεισμό 90 ημερών και στον γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος είχε τεθεί σε άδεια από την παγκόσμια συνομοσπονδία, ενώ τιμώρησε με αποκλεισμό έξι ετών και πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA, Τσουνγκ Μονγκ-τζουν.

Να σημειώσουμε πως οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας άρχισαν τον περασμένο μήνα ποινική έρευνα κατά του Μπλάτερ για ένα συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων του παγκοσμίου κυπέλλου στην Καραϊβική, το οποίο υπέγραψε, και μια πληρωμή 2 εκατομμυρίων φράγκων το 2011 στον Πλατινί, του οποίου την κατάσταση ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας έχει περιγράψει ότι βρίσκεται ανάμεσα σ’ έναν μάρτυρα κι έναν κατηγορούμενο.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου γνωστοποίησε την Παρασκευή πως η Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την υπόθεση που αφορά τους δύο κορυφαίους παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ατζέντα δεν υπήρχε κάποια συνεδρίαση μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν ότι συζητείται το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της FIFA, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την ατζέντα της επείγουσας συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής, που μπορεί να αποφασίσει για την αναβολή της ψηφοφορίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26 Φεβρουαρίου 2016.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) φέρεται να είναι αυτή που ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκτακτη συνεδρίαση και η FIFA ισχυρίζεται ότι η απόφαση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι πιθανό να παρθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η πιθανότητα αναβολής των εκλογών μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον Μισέλ Πλατινί, που είναι υποψήφιος για το χρίσμα, αρκεί να δικαιωθεί στην έφεση που κατέθεσε κατά της ποινής που του επιβλήθηκε την Πέμπτη (90 ημέρες από κάθε αθλητική δραστηριότητα).