Αν έπρεπε να τον αναγνωρίσεις χωρίς να τον έχεις δει ποτέ, το διακριτικό θα ήταν η «Ελ Παΐς» που έχει πάντα ανά χείρας ή πάνω στο γραφείο του, πάνω απ' όλες τις άλλες εφημερίδες. Ο νέος γενικός γραμματέας της Βουλής δεν έχει μόνο μακρά θητεία στα κινήματα, τον ακτιβισμό και τα κοινοβουλευτικά και κομματικά πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει όσο λίγοι τη Λατινική Αμερική και τη λατινοαμερικανική λογοτεχνία, την οποία σύστησε στο ελληνικό κοινό κυρίως μέσα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ως έμπειρος και βραβευμένος μεταφραστής λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, ο Κώστας Αθανασίου είναι περισσότερο γνωστός από τον κουβανό συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα, τον οποίο εισήγαγε στην Ελλάδα. Από το 1998 που άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση μέχρι σήμερα που εξακολουθεί να μεταφράζει λογοτεχνία, έχουν περάσει από τα χέρια του και άλλοι συγγραφείς, όπως ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο Ρομπέρτο Μπολάνιο, ο Σέρχιο Πιτόλ και ο Μάριο Βάργκας Λιόσα.
Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι στη μετάφραση των λατινοαμερικανών συγγραφέων δεν τον έφεραν μόνο τα καλά ισπανικά του, ούτε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, ο οποίος αναζητούσε έναν άριστο γνώστη της γλώσσας και της λατινοαμερικανικής κουλτούρας για να συστήσει λατινοαμερικανούς συγγραφείς στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Προέκυψε περίπου νομοτελειακά από τα πολλά ταξίδια του Αθανασίου στη Λατινική Αμερική, τις σχέσεις του με τα κινήματα και τις γνωριμίες του με στελέχη των περισσότερων λατινοαμερικανικών κομμάτων. Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, ότι ο Αθανασίου είχε συνοδεύσει (μαζί με τον Κώστα Ησυχο) τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στην Αργεντινή και τη Βραζιλία τον Δεκέμβριο του 2012.
Δύσκολα θα βρει κανείς αυτές τις λεπτομέρειες στο βιογραφικό του νέου γενικού γραμματέα της Βουλής. Οπως και το γεγονός ότι σπούδασε Οδοντιατρική και ασκούσε το επάγγελμα μέχρι πριν από μερικά χρόνια, παράλληλα με την ενασχόληση με τα κινήματα της Αριστεράς. Ακόμα πιο δύσκολα θα μάθει ότι κάποια στιγμή συνόδευσε τους Γιατρούς του Κόσμου στη Σομαλία ως οδοντίατρος. Τελικά η επί του εδάφους κατάσταση τον ανάγκασε να παίξει τον ρόλο του γενικού γιατρού για σαράντα ολόκληρες μέρες.
Στην πραγματικότητα, ο νέος γραμματέας της Βουλής είναι ένα μαύρο κουτί. Η αλλεργία στην προσωπική προβολή που τον κάνει να μοιάζει με ανεξιχνίαστη, αν όχι μυστηριώδη, περίπτωση ανθρώπου είναι από άποψη. Ο Αθανασίου, ο οποίος ξεκίνησε από την ΚΝΕ (την εγκατέλειψε το 1981) για να περάσει στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και αργότερα να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει στις συλλογικότητες, όχι στα πρόσωπα.
Τούτων δοθέντων, ο 55άρης Γκυζιώτης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση όταν κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του συντονιστή της πρώτης Πολιτικής Γραμματείας του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Υπήρξε μάλιστα ο μακροβιότερος στη θέση αυτή. Πριν ακόμα εγκαταλείψει τον ρόλο του συντονιστή της Γραμματείας, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Την κράτησε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο που παραιτήθηκε λόγω των εκλογών.
Ο Αθανασίου δεν είναι μόνο γνώστης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Γνωρίζει όσο λίγοι πρόσωπα, χαρακτήρες, απόψεις και διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτόν που έμεινε και σε αυτόν που έφυγε. Ηταν μάλιστα από αυτούς που πίεζαν το Συνέδριο του κόμματος να προηγηθεί των εκλογών προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση. Ή, τέλος πάντων, αν η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, το διαζύγιο να προέκυπτε με πολιτικό τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ να πήγαινε στις εκλογές με ένα νέο και ξεκάθαρο αφήγημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει τον ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Συχνά μετείχε σε πρωινούς καφέδες και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες. Ενεργό μέλος των 53 plus (πλέον) από την αρχή της σύστασης της ομάδας, επιχείρησε συχνά να παίξει τον ρόλο τού γεφυροποιού και ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες και τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα εποχή, νέα ήθη. Η νέα θέση του Αθανασίου έχει άλλες απαιτήσεις και προεξοφλείται ότι θα έχει και πολύ λιγότερο δράμα από τη θητεία της προηγούμενης Βουλής. Προτεραιότητα τώρα, όπως ανακοίνωσε ήδη ο Νίκος Βούτσης, είναι η Βουλή να προχωρήσει σε τομές, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά κυρίως να ανοιχτεί στην κοινωνία μέσω του Ιδρύματος, της Βιβλιοθήκης και του καναλιού της.
Στο μεταξύ, ο πολυπράγμων Αθανασίου θα συνεχίσει τις μεταφράσεις των Λατινοαμερικανών, όπως έκανε και όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει πολλαπλούς ρόλους, καθώς στο παρελθόν κατάφερε να κάνει τη μετάβαση από την Οδοντιατρική στη μετάφραση δοκιμίων κι ύστερα λογοτεχνίας για να καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στη θεσμική θέση του γραμματέα της Βουλής.  
Για την ιστορία, ο Λεονάρδο Παδούρα είναι και προσωπικός φίλος του έλληνα μεταφραστή του, στον οποίο σύστησε από κοντά την πραγματική Αβάνα. Αν και ο Κουβανός είναι μάλλον πολύ κεντρώος για τα γούστα του Αθανασίου, η ειρωνεία είναι ότι η στάση ζωής του θυμίζει λίγο και αυτήν του συγγραφέα: δεν ταυτίζεται ούτε με το καθεστώς στην πατρίδα του, ούτε με την εξόριστη αντιπολίτευση στο γειτονικό Μαϊάμι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από