Συναγερμός σήμανε ξανά την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ έπειτα από νέα επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι κατά 25χρονου Ισραηλινού, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μία εβδομάδα κλιμακούμενης βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη -με εστία της έντασης το τέμενος Αλ Ακσά- θυμίζει πλέον καθαρά εποχές Ιντιφάντα. Απαγόρευσε ο Νετανιάχου σε υπουργούς και βουλευτές να μεταβούν στο Όρος του Ναού θέλοντας να αποφύγει επανάληψη των εικόνων του 2000 με την εμπρηστική επίσκεψη Σαρόν που τροφοδότησε τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση...

Δράστης της νέας επίθεσης με μαχαίρι είναι 19χρονος Παλαιστίνιος από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο οποίος αρχικά διέφυγε αλλά συνελήφθη από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που περιπολούσαν κοντά στο σημείο, μεταδίδει η ηλεκτρονική πύλη της Jerusalem Post.

«Άραβας τρομοκράτης μαχαίρωσε Ισραηλινό ηλικίας 25 ετών κοντά σε έναν από τους μεγάλους οδικούς άξονες της Ιερουσαλήμ. Αστυνομικοί συνέλαβαν τον τρομοκράτη επί τόπου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε στάση τραμ επάνω σε μεγάλο οδικό άξονα που χωρίζει τις συνοικίες των ορθόδοξων εβραίων από τις παλαιστινιακές συνοικίες και όπου έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν πολλές επιθέσεις από Παλαιστινίους.

Τέσσερις Ισραηλινοί έχουν πέσει νεκροί σε ανάλογες επιθέσεις σε μία εβδομάδα κλιμακούμενης βίας που θυμίζει εποχές Ιντιφάντα με «εστία» και πάλι το τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ. Πέντε Παλαιστίνιοι, οι τρεις εκ των οποίων δράστες επιθέσεων κατά Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα παράλληλα με τη διάχυση της έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο νέος κύκλος βίας άνοιξε τρεις εβδομάδες πριν με επίκεντρο το τέμενος Αλ Ακσά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ. Ο χώρος στο οποίο βρίσκεται το τέμενος, μαζί με το Θόλο του Βράχου (Χαράμ αλ-Σαρίφ) είναι το Όρος του Ναού, ο ιερότερος τόπος για τον ιουδαϊσμό.

Η αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα στις αραβικές συνοικίες της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών εν μέσω συγκρούσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαγόρευσε την Πέμπτη στους υπουργούς της κυβέρνησης και τους βουλευτές να επισκεφθούν το Όρος του Ναού προς αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Η κίνηση φέρεται να τον φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με τα «γεράκια» στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού που ασκούν πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να απαντήσει στην ένταση με μεγαλύτερη καταστολή και ενίσχυση του εποικιστικής δραστηριότητας.

Ο Νετανιάχου ωστόσο ανησυχεί παράλληλα να μην εξοργίσει την αμερικανική κυβέρνηση και δεν φαίνεται να θέλει να ρισκάρει το ξέσπασμα γενικευμένης εξέγερσης, μια τρίτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σε αμφότερες τις πλευρές.

Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι το Ισραήλ επιχειρεί να επεκτείνει την εβραϊκή παρουσία στο Όρος του Ναού, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου αρνείται. Βάσει της ισχύουσας διευθέτησης, οι εβραίοι επιτρέπεται να επισκέπτονται την τοποθεσία αλλά όχι να προσεύχονται.

Το 2000 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν επισκέφθηκε το Όρος του Ναού για να ακολουθήσει το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα).

Από παλαιστινιακής πλευράς, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Πέμπτη από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν και δεν πρόκειται να «συρθούν» σε μεγαλύτερο κύκλο βίας με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ανέφερε ότι είναι προσηλωμένος σε «ειρηνική λαϊκή αντίσταση» αν και υποστηρίζει τους διαδηλωτές που οχυρώθηκαν πρόσφατα στο τέμενος Αλ Ακσά και συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από