Ο ένας στους δύο Τσέχους πολίτες είναι εναντίον της εισδοχής προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναδεικνύοντας την έντονη αντίθεση που επικρατεί στην χώρα καθώς και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης απέναντι σε πολιτικές που προσελκύουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει εναντιωθεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη βάσει ποσοστώσεων και οι περισσότερες από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, μη εξαιρουμένου και του προέδρου Μίλος Ζέμαν, τάσσονται ενάντια στην υποδοχή μεταναστών, καθώς συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Η στάση αυτή έχει διαταράξει τις σχέσεις της Τσεχίας με την Γερμανία, αλλά δέχεται ελάχιστη εσωτερική κριτική.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα εμφανίζεται αρκετά έντονο, παρότι η χώρα δεν βρίσκεται στη κύρια διαδρομή των μεταναστευτικών ροών και οι λίγοι χιλιάδες μετανάστες που έχουν καταφθάσει φέτος στη χώρα, συνέχισαν σχεδόν όλοι το ταξίδι τους για την γειτονική Γερμανία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του κέντρου ερευνών της κοινής γνώμης της Τσεχίας CVVM, το 50% των ερωτώμενων τάχθηκε εναντίον της υποδοχής προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, ενώ το 40% υπέρ, αλλά μόνο στην περίπτωση που οι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσης τους.

Μόλις το 4% των 994 συμμετεχόντων στην έρευνα τάχθηκε υπέρ της υποδοχής προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Η έρευνα διεξήχθη το Σεπτέμβριο, όταν ο διάλογος για την απάντηση που πρέπει να δώσει η ΕΕ στην μεταναστευτική κρίση προκαλούσε διχασμό στην Ένωση.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της ΕΕ για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ η κυβέρνηση της Τσεχίας αποδέχτηκε την απόφαση, αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποστηρίζει ξανά κάποιο μόνιμο σχέδιο κατανομής των προσφύγων.

Αντίστοιχες δημοσκοπήσεις στην Πολωνία και την Σλοβακία έχουν επίσης δείξει πως η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού εμφανίζεται είτε αντίθετο εντελώς στην αποδοχή προσφύγων, είτε είναι υπέρ της αποδοχής τους, μόνο αν αυτοί επαναπατριστούν.

Η Τσεχία, όπως και τα γειτονικά κράτη στην περιοχή, είναι κυρίως ομοιογενείς κοινωνίες, με πολύ μικρές μειονότητες από μουσουλμανικές χώρες.

Η έρευνα επίσης έδειξε πως το 69% των Τσέχων είναι αντίθετο στην υποδοχή προσφύγων με προέλευση την Μέση Ανατολή ή την Βόρεια Αφρική και το 49% αντιτίθεται στην φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.