Κλείνουν τις πόρτες τους από το 2016 οι εφορίες για τους φορολογούμενους και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Το προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου Prodexpo ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι.

Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος. Ετσι θα εχουμε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις.

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το Taxis. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη.

Ενδιαφέρον θα είχε να πάρει τα στοιχεία αυτά ένας σκηνοθέτης προκειμένου να γυρίσει ταινία. Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Ολα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Έρχεται επιβολή ΕΝΦΙΑ για κατοίκους εξωτερικού

Ταυτόχρονα ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στους κατοίκους εξωτερικού, αρχής γενομένης από 3.200 ακίνητα ιδιοκτησίας Ελλήνων στο Λονδίνο.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι το υπουργείο εξετάζει την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στους κατοίκους εξωτερικού, με β΄σση αντίστοιχο μοντέλο που ακολούθησε κάποτε στην Ιταλία ο Μάριο Μόντι.

«Είναι τεράστιο λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ , και να μη καταβάλλει ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Για τις αντικειμενικές αξίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είπε ότι το Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες. Για το περιουσιολόγιο είπε ότι ξεκινά εντός του Νοεμβρίου του 2015.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τον αλλάξουμε φέτος αλλά σε κάθε περίπτωση έχει κλείσει τον κύκλο του. «Και για το 2015 θα έχουμε τον ίδιο ΕΝΦΙΑ που είχαμε και το 2014. Αλλά για το 2016 θα έχουμε εισπραξιμότητα 2,35 δισ, θα έχουμε σύστημα εμπορικών αξιών που θα είναι πιο κοντά στις αντικεμεινικές αξίες της αγοράς», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Τέλος ο κ. Αλεξιάδης έστειλε και ένα μήνυμα, λέγοντας ότι αν δεν υλοποιήσουμε τη συμφωνία, το μνημόνιο, όλες οι θυσίες του λαού θα πάνε χαμένες.