Η Καλιφόρνια έγινε η έκτη Πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την ευθανασία, με την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου, μετά τη συγκίνηση που προκάλεσε σε όλη τη χώρα ο θάνατος νεαρής γυναίκας η οποία έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον νόμο που υπέγραψε ο κυβερνήτης της πολυπληθέστερης Πολιτείας των ΗΠΑ, Τζέρι Μπράουν, μπορεί να γίνει ευθανασία εφόσον βεβαιωθεί από δυο γιατρούς η κατάσταση του ασθενούς και ο χρόνος ζωής που του απομένει και διαπιστωθεί η πνευματική του διαύγεια.

«Δεν ξέρω τι θα έκανα, εάν βυθιζόμουν σε παρατεταμένους και βασανιστικούς πόνους. Είμαι βέβαιος ότι θα ανακουφιζόμουν, εάν γνώριζα ότι υπάρχει αυτός ο νόμος που μου δίνει μια εναλλακτική λύση. Δεν θα αρνιόμουν αυτήν τη δυνατότητα και σε άλλους» δήλωσε ο κυβερνήτης σε μια σπάνια κίνηση, αιτιολογώντας την υπογραφή του νόμου.

Ο Μπράουν (ανήκει στους Δημοκρατικούς), πρώην σπουδαστής σε ρωμαιοκαθολική σχολή ιερέων, είπε ότι εξέτασε ενδελεχώς τα υπέρ και τα κατά του μέτρου και ότι συζήτησε με πάρα πολλούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίουςοι δυο γιατροί του καιένας καθολικός επίσκοπος, πριν πάρει την τελική απόφασή του.

Απέτυχαν έξι φορές

Οι υπερασπιστές της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας είχαν προσπαθήσει για δεκαετίες να πείσουν την πολιτεία να τη νομιμοποιήσει προκειμένου να βοηθηθούν άτομα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και άλλους ασθενείς να πεθάνουν με λιγότερο πόνο και να υποφέρουν λιγότερο. Ωστόσο, είχαν αποτύχει έξι φορές ως τώρα.

Μόνο πέντε Πολιτείες επιτρέπουν σήμερα την ευθανασία: το Ορεγκον, το Νέο Μεξικό, η Ουάσιγκτον, η Μοντάνα και το Βερμόντ. Παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί σε άλλες 20 Πολιτείες, αλλά κανένα δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη.

Στην Καλιφόρνια, ώθηση για την έγκριση του νόμου έδωσε η ευθανασία, πριν από περίπου έναν χρόνο, της Μπρίτανι Μέιναρντ, μιας 29χρονης που έπασχε από ανίατη μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο και υπέφερε από αφόρητους πόνους.

Η ίδια αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Ορεγκον, όπου επιτρέπεται η ευθανασία, για να δώσει τέλος στην ζωή της και να απαλλαγεί από το βασανιστήριό της.

Η περιπέτειά της και ο θάνατός της προκάλεσαν συγκίνηση και έγιναν αφορμή για να ανοίξει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα, η οποία οδήγησε στην κατάρτιση και έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία της Πολιτείας και την τελική υπογραφή του από τον κυβερνήτη της.

«Η σύζυγός μου, Μπρίτανι Μέιναρντ, εξέφρασε δημόσια τη γνώμη της πέρσι για να βοηθήσει τα άτομα σε τελικό στάδιο ζωής που πιθανώς αντιμετωπίζουν ένα σκληρό θάνατο», είπε ο σύζυγός της, Νταν Ντιάζ, ο οποίος εργάστηκε με πάθος για να περάσει το νομοσχέδιο στη βουλή.

Σφοδρές αντιδράσεις

Ο νόμος είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση μερικών θρησκευτικών οργανώσεων και άλλων ομάδων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα ατόμων με ειδικές ανάγκες (Αμεα).

Οι αντίπαλοι, μεταξύ των οποίων και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ισχυρίζονταν ότι ο νόμος θα δώσει την ευχέρεια σε ανήθικους προστάτες ή συγγενείς να πιέσουν ευάλωτους ασθενείς να αυτοκτονήσουν.

Είπαν επίσης ότι θα δώσει την ευκαιρία σε ασφαλιστικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν φτωχούς ασθενείς με το να προσφερθούν να πληρώσουν για τα φάρμακα αυτοκτονίας αλλά όχι για τις ακριβές θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Σύμφωνα με τον νόμο, που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2016, είναι κακούργημα να πιεστεί κάποιος να ζητήσει ή να πάρει τα σχετικά φάρμακα.

Επίσης, προβλέπει ημερομηνία λήξης σε 10 χρόνια, εκτός αν ανανεωθεί – μια ρήτρα συμβιβασμού με νομικούς που ανησυχούσαν για μη-προβλεπόμενες επιπτώσεις όπως η στοχοποίηση των φτωχών, των ηλικιωμένων και των Αμεα.