Το Σάββατο έχει γενέθλια, κλείνει τα 47 του χρόνια, και όπως αποκαλύπτει ο Μαρίνος Ουζουνίδης στην «ΟΜΑΔΑ»: «Το δώρο που θα ζητήσω από τους παίκτες μου είναι απλώς να συνεχίσουν να έχουν την ίδια όρεξη για δουλειά, αλλά και την ίδια διάθεση να ακούν και να μαθαίνουν. Αυτό που θέλω πάντως να βάλουν καλά στο μυαλό τους και να το νιώσουν, είναι το γεγονός ότι εγώ είμαι εδώ με στόχο να τους βοηθήσω να γίνουν καλύτεροι όχι μόνο παίκτες αλλά και άνθρωποι».

Ο έμπειρος τεχνικός του Πανιωνίου παρέλαβε πέρυσι τα Χριστούγεννα την ομάδα στα τελευταία σκαλιά της βαθμολογίας, έκανε πορεία πρωταθλητισμού (5η στον δεύτερο γύρο) και έχει μπει πολύ δυνατά και φέτος.

«Είχε δυνατό αντίκτυπο η περσινή χρονιά και το ένιωσα και εγώ. Αυτό συμβαίνει λόγω του σπουδαίου ονόματος του Πανιωνίου, που ανεβάζει και τις δικές μας μετοχές».

Ο κόουτς καμαρώνει τα παιδιά του (διαθέτει μακράν την πιο νεανική ομάδα στην κατηγορία, με μέσο όρο ηλικίας τα 22,8 έτη) που διαπρέπουν και ύστερα από έξι αγωνιστικές βρίσκονται στην 4η θέση του πρωταθλήματος με 10 βαθμούς (επικράτησαν, μεταξύ των άλλων, 1-0 του Παναθηναϊκού και 5-1 εκτός έδρας του Παναιτωλικού) έχοντας χάσει μάλιστα άλλους δύο στις καθυστερήσεις του αγώνα τους με τον Πανθρακικό.

Στην ιστορική ομάδα της Νέας Σμύρνης ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη επιρροή η περίφημη Πλατεία, εκεί όπου προσλαμβάνονταν και απολύονταν προπονητές και όλοι έχουν άποψη.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν είναι θαμώνας αυτού του χώρου. «Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να πηγαίνω για καφέ στην Πλατεία και να κάνω δημόσιες σχέσεις. Εγώ προσπαθώ πάντα να μιλάω με τη δουλειά μου και τα αποτελέσματα αυτής και το ίδιο κάνω και τώρα. Αλλωστε, αν δεν έρθουν τα καλά αποτελέσματα ο καφές θα είναι πικρός» λέει ο 47χρονος τεχνικός, που δεν νιώθει σαν δάσκαλος σε τάξη με τόσους νεαρούς άσους.

«Κάθε άλλο, απλώς χαίρομαι όλες τις στιγμές μαζί τους γιατί έχουν θέληση για μάθηση. Αυτό που τους λέω είναι να διεκδικούν και να μην περιμένουν να τους έρθουν όλα έτοιμα. Είναι φαινόμενο και της εποχής τα νέα παιδιά να βιάζονται περισσότερο, αλλά το ποδόσφαιρο στη φάση του πρωταθλητισμού είναι σκληρό. Και ξέρετε, και εμείς που διεκδικούμε την παραμονή μας κάνουμε ένα διαφορετικό είδος πρωταθλητισμού. Ωστόσο δεν τρελαινόμαστε στις νίκες, δεν απογοητευόμαστε στις ήττες».

Εχει αδικήσει παίκτες στην καριέρα του, όπως λέει, καθώς: «Εδώ το κάνεις στα παιδιά σου στο σπίτι, που κάποια στιγμή θα αδικήσεις κάποιον έναντι του άλλου. Το βασικό είναι να ξέρουν ότι όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες τους και θα παίζουν. Δεν τους βάζω όλους αμέσως για να μην τους εκθέσω. Δεν πρέπει όμως να τους παίρνει από κάτω, όπως δεν με πήρε και εμένα ως νεαρό παίκτη όταν μου είχε πει τότε ο προπονητής μου Αντώνης Γεωργιάδης ότι δεν κάνω ούτε για Γ’ Εθνική».

Χαρακτηρίζει σοφή τη διοίκηση του Πανιωνίου που χειρίζεται πιστά το πλάνο της εξυγίανσης, ενώ επισημαίνει τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρει στην ομάδα με αποκορύφωμα φέτος και την αγορά πούλμαν για τις μετακινήσεις. Η έλλειψη προπονητικού κέντρου προκαλεί προβλήματα, αλλά «δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Εδώ βλέπω παίκτες μου να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όλοι βιώνουμε την κρίση στο σπίτι μας, δίπλα μας, στους δικούς μας ανθρώπους».

Πιστεύει απόλυτα στους έλληνες προπονητές: «Είναι εξαιρετικοί και πρέπει να τους στηρίζουν περισσότερο οι παράγοντες». Ενώ για το δικό του βήμα προς μια μεγάλη ομάδα, ίσως και τον Παναθηναϊκό, δεν βιάζεται: «Αν είναι να έρθει θα έρθει, δεν είναι ο αυτοσκοπός. Για μένα τίτλοι δεν είναι μόνο τα τρόπαια, είναι και η πορεία που κάνεις σε κάθε ομάδα, όπως συνέβη με μένα σε Λάρισα, Εργοτέλη και Ξάνθη. Ο σεβασμός και η εκτίμηση που εισπράττω από τους ανθρώπους στις ομάδες που έχω δουλέψει είναι ο δικός μου τίτλος».

Το ρεκόρ

Ενα εκπληκτικό ρεκόρ που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι ξένοι προπονητές (καθώς έλληνας ομόλογός του δεν το έχει καν πλησιάσει) κατέχει ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Εχει οδηγήσει τρεις διαφορετικές ομάδες της περιφέρειας στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Με τη Λάρισα στην 5η θέση, με την Ξάνθη στην 6η (έχασε την 5η

σε μπαράζ με τον Παναθηναϊκό) και με τον Εργοτέλη στην 6η θέση, καλύτερη της ιστορίας του, ενώ τον είχε παραλάβει

5ο από το τέλος!