Είκοσι μήνες. Τόσους ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του για να επιτευχθούν οι στόχοι της αποκατάστασης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές για τον αναγκαίο δανεισμό.

Με τη συνολική εμφάνισή του από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως για την κυβέρνησή του τίθεται νυν υπέρ πάντων ο αγώνας για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ούτως ώστε αμέσως μετά να ξεκλειδώσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη μία φορά έδωσε προοπτική τετραετίας στην κυβέρνησή του και μίλησε για μια «νέα συμμαχία με τον λαό», προαναγγέλλοντας πως η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Επομένως, θεωρείται αναμενόμενο ότι τους προσεχείς μήνες θα ανοίξει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και για τη θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.

Παράλληλα θέλησε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα λειτουργήσει με άλλη αντίληψη σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που εφάρμοζαν αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές και μίλησε για ένα άλλο μοντέλο, που θα στηρίζεται στην προστασία του μισθού και της εργασίας και στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών σε συνδυασμό με βαθιές τομές στη Δημόσια Διοίκηση. Εψεξε δε –εκτός κειμένου –τη λογική του συστήματος 4-2-1 στη νομή των κρατικών θέσεων επί τρικομματικής κυβέρνησης, προκαλώντας αντιδράσεις στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Με βάση όσα είπε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων, εφόσον κλείσει η διαδικασία της αξιολόγησης η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος των προσπαθειών της σε τρία σημεία κεντρικής προτεραιότητας. Το πρώτο είναι η απομείωση του χρέους. Η ελληνική πλευρά, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, θα προσέλθει στη σχετική συζήτηση-διαπραγμάτευση με προτάσεις. Αυτές είναι η επιμήκυνση των πληρωμών, η μείωση των επιτοκίων και η μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια, η εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης και η συμφωνία για μια μακρά περίοδο χάριτος.

Ομοίως, δεύτερο σημείο, η κυβέρνηση θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αποτυχία των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων και επισήμανε πως όσες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.

Το τρίτο σημείο αφορά την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση ειδικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη θεσμοθέτηση του αναγκαίου πλαισίου καθώς και τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να δείξει, σε αντιπαραβολή με το παρελθόν, ότι η δική του κυβέρνηση διαθέτει πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας ανακοίνωσε –όπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» –την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού περί τα μέσα Νοεμβρίου, «ώστε να βρεθούν ισοδύναμα σε συνεννόηση με τους θεσμούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές, λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες» που πρέπει να κερδηθούν. Μάλιστα ζήτησε στα μέτωπα αυτά να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη. Προσδιορίζοντας τις μάχες που καλείται να διεξέλθει το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια και στην εξασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, με στόχο την αποτροπή της δυνατότητας αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds.
Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά στην επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία. Υποσχέθηκε μάλιστα σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των διακρίσεως εις βάρος των νέων εργαζομένων.
Οσον αφορά την ενέργεια, επέμεινε στον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ μέσω της εκπόνησης ρεαλιστικού εναλλακτικού σχεδίου που, όπως είπε, θα διασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων.

Τέλος, μεγάλη μάχη είπε ότι θα δοθεί και για το υπό ίδρυση Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, γι’ αυτό και στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι όροι προκειμένου η αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αναφερόμενος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έκδοση καρτών δωρεάν μετακίνησης για ΑμΕΑ, πολυτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους όπως και την ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφαλίστων. Προανήγγειλε τη συγκρότηση Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα πρότυπα του ΕΣΥ και δεσμεύτηκε για την άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον έλληνα πολίτη, τονίζοντας πως μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Για την αντιμετώπιση της ανεργίας είπε ότι από τον Μάρτιο του 2016 και έως το τέλος του χρόνου ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη επιπλέον 150.000 ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στα θέματα της διαφθοράς με άμεσους στόχους να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι λίστες με τους φοροφυγάδες συμπεριλαμβανομένης της λίστας Λαγκάρντ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.