Προφανώς, η επιβολή των capital controls υπήρξε μια «βίαιη» και υφεσιακή παρέμβαση για τον έλεγχο της τραπεζικής ρευστότητας. Παρά τον «ταπεινωτικό» χαρακτήρα, τα μέτρα αντιμετωπίστηκαν με αξιοπρέπεια και σωφροσύνη από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.Βεβαίως, οι βλαπτικές συνέπειες στον οικονομικό βίο και την απασχόληση είναι συνάρτηση της χρονικής διάρκειας του μέτρου.

Ομως, παράλληλα έχουν εντοπιστεί φαινόμενα «παράπλευρων ωφελειών», όπως η ισορροπία των νοικοκυριών σε «κατάλληλα» επίπεδα κατανάλωσης (για περιορισμένο χρόνο) και η χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της παραοικονομικής δραστηριότητας.

Η αντίδραση ένιων εκφραστών του ιατρικού συλλογικού μονοπωλίου εγείρει μείζονα προβλήματα ηθικού και αισθητικού χαρακτήρα και πλήττει καίρια το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος.

Κυρίως αναδεικνύει τις «νησίδες» αντίδρασης στην οφειλόμενη εθνική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αποπαγίδευσης της χώρας από τις μνημονιακές πολιτικές έναντι των οποίων τα capital and brain controls απ’ όλουςσυνιστούν επιτακτική αναγκαιότητα.

Ο Γιάννης Κυριόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας