Αρρυθμίες στις σχέσεις γιατρών – κυβέρνησης έχει προκαλέσει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να καθιερωθεί η χρήση πλαστικού χρήματος στα ιδιωτικά ιατρεία.
Με μπαράζ ανακοινώσεων ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΙΣΑ) αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αντιδρούν στο μέτρο, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό της ιατρικής λειτουργίας» και «στοχοποίηση» του ιατρικού κλάδου.
Μάλιστα, ο ΙΣΑ καρφώνει το κράτος σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ομολογεί την «ανικανότητά του να ελέγξει και να εισπράξει τους φόρους του, παρά το γεγονός ότι διαθέτει πανάκριβο ελεγκτικό μηχανισμό».
Πάντως, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναγνωρίζουν ότι η φοροδιαφυγή είναι μείζον ζήτημα και σημειώνουν ότι η παραοικονομία ζημιώνει τη χώρα 45 δισ. ευρώ ετησίως. Προσθέτουν ωστόσο ότι οι γιατροί και οι δικηγόροι δεν ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. «Οποιος το λέει είναι ψεύτης και λαϊκιστής» προσθέτει ο ΙΣΑ, που υποστηρίζει ότι ο ψηφιακός έλεγχος πρέπει να λειτουργήσει σε όλους τους τομείς της οικονομίας όχι μόνο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Το επόμενο χτύπημα έρχεται από τον ΠΙΣ που τονίζει ότι «καλό θα είναι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται να αφορούν και τη λειτουργία του κράτους με την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεών του» αφήνοντας αιχμές για τον κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ.

Το απόρρητο. Ψηλά στην ατζέντα που πρόεδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι και η διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου των ασθενών.

«Ο χώρος της παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα εμπορικά καταστήματα. Μια τράπεζα δεν έχει κανένα λόγο να γνωρίζει αν και πόσες φορές επισκέφθηκε ο πελάτης της τον ψυχίατρό του»υποστηρίζει ο Πατούλης.

Ωστόσο, ειδικοί του τραπεζικού τομέα επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι εκτός από το ιατρικό απόρρητο ισχύει και το τραπεζικό απόρρητο, επιχειρώντας να κλείσουν κάθε παράθυρο υπόνοιας για διαρροή ιατρικών πληροφοριών. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι εν μέσω capital controls, η χρήση πλαστικού χρήματος στα ιδιωτικά ιατρεία θα διευκόλυνε τους πολίτες.

Οι ασθενείς. Τα υπέρ και τα κατά ζυγίζουν, από την πλευρά τους, οι ασθενείς και σημειώνουν ότι οι γιατροί που θέλουν να φοροδιαφύγουν θα το επιχειρήσουν ακόμη και αν ισχύσει το μέτρο. «Για παράδειγμα, είναι πιθανό να χρεώσουν την κάρτα με ένα ελάχιστο ποσό και να ζητήσουν επιπλέον μαύρη αμοιβή» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Χρήστος Δαραμήλας.

Δικαιολογίες

«Δεν μπορεί να προβάλλεται ως δικαιολογία το κόστος του εξοπλισμού, όταν είναι αναγκασμένες να το επωμιστούν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες με μικρότερα εισοδήματα. Το ζήτημα περί ιατρικού απορρήτου καταρρίπτεται μετά την εφαρμογή συστημάτων που λειτουργούν διεθνώς – π.χ. ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος – και διασφαλίζουν τον ασθενή. Και επιπέον, το μέτρο είναι αναγκαίο μετά τις διαπιστώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στην ιδιωτική υγεία».

Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής