Το ποσό των 2 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα εξοικονομήσει η Ελλάδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την πρόωρη εκταμίευση του 5% που αφορά πληρωμές της ΕΕ που εκκρεμούν έως το κλείσιμο των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ αλλά και από το διπλασιασμό της προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ από 7% στο 14%.

Αυτό δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε με την Επίτροπο περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σε δηλώσεις της η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ωστόσο ότι για την υιοθέτηση των συγκεκριμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα απαίτησαν μεγάλη προσπάθεια, για να πειστούν οι υπόλοιπες χώρες και να εγκρίνουν τα μέτρα, καθώς ήθελαν την ίδια προνομιακή μεταχείριση .

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Αύριο αναμένεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την εφαρμογή των μέτρων ειδικής μεταχείρισης για την Ελλάδα ως προς το ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και για την αυξημένη προκαταβολή του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ειδικότερα η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ προβλέπει μεταξύ άλλων την αποδέσμευση του 5% των αποπληρωμών του ΕΣΠΑ 2007-2013, την αναδρομική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 στο 100% από το 95% που είναι σήμερα, αλλά και τον διπλασιασμό του συντελεστή προχρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 στο 14%.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ιωάννη Τσιρώνη ενώ θα συναντηθεί και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και το πρωί της Τρίτης θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, όπου θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.

Και παρουσιάσει εισήγηση στη Συνάντηση Εργασίας της Ομάδας Ειδικών σε θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Ερευνητικής Πολιτικής. Επισης η κυρία Κρέτσου θα είναι και η κεντρική ομιλήτρια σε Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ».

Το Συνέδριο οργανώνεται στο Ηράκλειο Κρήτης από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης