Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των καθημερινών συναλλαγών με τις τράπεζες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δυο ακόμα αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls)

Και οι δυο αλλαγές αφορούν στη μεταφορά κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα αίρεται η απόφαση έβαζε περιορισμούς την «είσπραξη σε μετρητά, τουλάχιστον ισόποσου ποσού, από πελάτες των τραπεζών, εμβασμάτων προς το εξωτερικό, έως κατ’ ανώτατο του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά πελάτη το μήνα».

Μετά την αλλαγή, επιτρέπεται η διακίνηση χρηματικών εμβασμάτων με καταβολή μετρητών στους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληρωτής έχει καταθέσει το σύνολο του ποσού σε φυσική μορφή.

Στη δεύτερη περίπτωση ορίζεται ότι επιτρέπονται πλέον συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα και ανά πελάτη.

Οι συναλλαγές αυτές μπορούν να γίνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση. Οι συναλλαγές αυτές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών με πίστωση λογαριασμού του πελάτη.

Και ενώ σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μερική απελευθέρωση των τραπεζικών συναλλαγών σε συνάντηση που είχαν με την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη οι εκπρόσωποι των εμπόρων υπογραμμίστηκε ότι η άρση των capital controls και η αποκατάσταση παροχής ρευστότητας στην αγορά, που θα σταματήσει την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων, φαίνεται να μετατίθεται για το α’ εξάμηνο του 2016.