Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις των 1.000 ή 1.500 ευρώ, σενάρια που διαψεύδονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι μικρότερες συντάξεις θα απονέμουν τα Ταμεία σε όσους και όσες συνταξιοδοτούνται από 1/1/2015 καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού (καταβολή βασικής και αναλογικής σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011 και μετά) κρύβει μειώσεις, κυρίως λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στους μισθούς την τελευταία πενταετία. Κλειδί για το ύψος των νέων συντάξεων, με βάση τον ν. 3863/10, θα είναι τα έτη ασφάλισης (όσο περισσότερα είναι, τόσο υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού θα δίνεται, χωρίς ωστόσο να φτάνει στα επίπεδα που ήταν έως το 2010), το ύψος των ασφαλιζόμενων αποδοχών και το ποσό της βασικής σύνταξης το οποίο θα αυξομειώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και των τιμών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η μείωση συντάξεων θα είναι περίπου στο 3% σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς. Οι απώλειες θα είναι, ωστόσο, μεγαλύτερες σε βάθος χρόνου.
Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2015 θα λαμβάνουν ένα τμήμα σύνταξης που θα αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010 σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων τους (ποσοστά αναπλήρωσης από 70% και άνω για 35ετία) και δεύτερο τμήμα, αναλογικό του χρόνου ασφάλισής τους από 1/1/2011 με βάση τις εισφορές και μέρος της βασικής σύνταξης.
Η σύνταξη ενός ασφαλισμένου για πρώτη φορά από 1/1/2011 και μετά θα υπολογιστεί, για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 3863/10.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από