Ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων που θα οδηγήσουν –μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων –σε σημαντικές μειώσεις από το 2016 θα προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό. Στόχος είναι να περιοριστείη συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου. Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξουν, αφενός, ο ισχύων υπολογισμός της σύνταξης, π.χ. με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο – ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία, και αφετέρου, τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και άνω του 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

ΨΑΛΙΔΙ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει σχεδόν 4 δισ. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας. Κατά 1,5% πρέπει να περικοπούν φέτος,κατά 5,8% το 2016 και κατά 5,4% το 2016-17. «Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα και θα γίνει περικοπή συντάξεων» εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ στο 11%-13%.

Στην επιτροπή σοφών η οποία θα πρέπει να καταθέσει το πόρισμά της έως τις 10 Οκτωβρίου, έχουν υποβληθεί ήδη τρεις διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων.

Οι τρεις προτάσειςπου έχουν κατατεθεί στηνΕπιτροπή προβλέπουν τα εξής:

n Καθιέρωση εθνικής σύνταξης και συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης για τους νέους συνταξιούχους, καθώς και ένα διπλό σύστημα με εθνική και αναλογική σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους, από τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

n Εφαρμογή του σουηδικού μοντέλου με τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε πριν και μετά το 1992. Πρόκειται για κατεξοχήν μοντέλο που χρησιμοποιεί τη νοητή κεφαλαιοποίηση, εισάγει όμως και έντονα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Βάσει αυτής, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο κύριας και ένα επικουρικής ασφάλισης, στο οποίο θα υπαχθούν υποχρεωτικά όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992. Ανώτατο όριο αναπλήρωσης θα είναι το 75% του συντάξιμου μισθού, εκ του οποίου το 50% θα είναι εγγυημένο από το κράτος και το υπόλοιπο 25% θα προέρχεται από προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης. Οι κύριες συντάξεις θα χορηγούνται με διανεμητικό σύστημα και καθορισμένες εισφορές, ενώ οι επικουρικές με κεφαλαιοποιητικό σύστημα –είναι η πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου.

n Δημιουργία Ταμείου Μισθωτών, με ξεχωριστό κλάδο αυτοαπασχολουμένων και ξεχωριστό Ταμείο Αγροτών.Συγκεκριμένα, το Ταμείο Μισθωτών θα καταβάλλει την ενιαία εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς. Το ΙΚΑ θα αποτελέσει τον ασφαλιστικό κορμό της μισθωτής εργασίας, ενώ ξεχωριστός κλάδος θα υπάρχει για τους αυτοαπασχολούμενους. Οσον αφορά τον ΟΓΑ, προτείνεται να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο. Παράλληλα θα υπάρξει δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.