Την πλήρη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης, για την οποία θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις, εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν ζητά ο ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν κάνει λόγο για «τραγική και αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «έγκλημα πολέμου».

«Είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί ανεξάρτητα, σε βάθος και τα αποτελέσματα της έρευνας να βγουν στο φως» τόνισε.

«Μια αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο μπορεί να χαρακτηριστεί από το νόμο και ως έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Αστον Κάρτερ, τονίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το τραγικό συμβάν σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν» είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή ανέρχονται σε 16. Εννέα εξ αυτών είναι μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τέσσερις είναι ενήλικες ασθενείς, ενώ νεκρά είναι και τρία παιδιά. Άλλα 37 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 19 μέλη του προσωπικού.

Η αποκάλυψη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι οι βομβαρδισμοί, συνεχίστηκαν επί 30 λεπτά παρ’ όλο που αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί, σοκάρει.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς και μέλη προσωπικού που αγνοούνται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες αυτού του φρικτού βομβαρδισμού» σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι για την επίθεση ίσως να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου.