«Το γκολ είναι ο οργασμός του ποδοσφαίρου. Και όπως ακριβώς ο οργασμός, το γκολ είναι ολοένα και πιο σπάνιο στη σύγχρονη ζωή».

Ο ουρουγουανός φιλόσοφος του ποδοσφαίρου Εδουάρδο Γκαλεάνο συνέδεε πάντοτε με τον δικό του μοναδικό τρόπο την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου με την ερωτική πράξη. Αυτός ο επαίτης του καλού ποδοσφαίρου ένιωθε ανείπωτη χαρά βλέποντας πως ακόμα υπάρχουν «μερικοί ξεδιάντροποι βρωμιάρηδες που κάνουν του κεφαλιού τους και διαπράττουν το κακούργημα να ντριμπλάρουν όλη την αντίπαλη ομάδα, τον διαιτητή και το κοινό, μόνο και μόνο για την αγνή απόλαυση του κορμιού που ξεχύνεται στην απαγορευμένη περιπέτεια της ελευθερίας».

Ενας τέτοιος ξεδιάντροπος βρωμιάρης είναι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ακουσον, άκουσον. Επιασε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης τον Ραούλ στέλνοντας την μπάλα 323 φορές στα αντίπαλα δίχτυα παίζοντας 419 παιχνίδια λιγότερα από τον Ισπανό, τα οποία αντιστοιχούν σε οκτώ σεζόν!

Ο Πορτογάλος όμως έσπασε και το φράγμα των 500 τερμάτων στην καριέρα του σε επίσημα παιχνίδια, κάνοντας ευτυχισμένο τον Γκαλεάνο από εκεί ψηλά που τον βλέπει πια. Οι άνθρωποι με τα κοντά παντελονάκια που μετουσιώνουν την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου σε γκολ δεν υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με την ποδοσφαιρική αθανασία.

Πόσοι ξέρουν, για παράδειγμα, πως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών είναι ο Βραζιλιάνος Αρτουρ Φρίντενραϊχ, ο οποίος, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, έχει πετύχει 1.329 γκολ σε 26 χρόνια, μεταξύ 1909 και 1935, μια επίδοση την οποία όμως δεν αναγνωρίζει η FIFA.

Ο Πελέ (σαν χθες κρέμασε τα παπούτσια του, το 1977) έχει πετύχει 1.279 γκολ σε 1.363 ματς, ενώ το φράγμα των 1.000 γκολ έχει σπάσει και ο τρίτος Βραζιλιάνος της παρέας Ρομάριο, κατά δήλωση του ιδίου.

Σε εθνικό επίπεδο, τα περισσότερα γκολ σε ένα ματς έχει πετύχει ένας Κύπριος, ο Παναγιώτης Ποντικός, καθώς τον Μάιο του 2007 έστειλε την μπάλα 16 φορές στα αντίπαλα δίχτυα στη νίκη της ομάδας του Ολυμπος Ξυλοφάγου με 24-3 επί του Αγίου Αθανασίου για την Γ’ κατηγορία.