Ιούνιος 2016. Ο Βασίλης Καραμάνος, συνταξιούχος 72 ετών, βρίσκεται σε απόγνωση. Τρία χρόνια ο γαμπρός του προσπαθεί μάταια να βρει δουλειά. Η κόρη του εργάζεται με αμοιβή 500 ευρώ τον μήνα. Η σύνταξή του 1.200 ευρώ το 2012, τον Οκτώβριο του 2015 είχε συμπιεστεί στα 800 ευρώ. Τώρα έχασε ένα κατοστάρικο ακόμα. Λίγο πάνω από τα 700. Ηταν το νέο Μνημόνιο βλέπετε, το οποίο όριζε περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2016.
Με τη σύνταξη των 700 ευρώ του Βασίλη Καραμάνου πρέπει να ζήσουν ο ίδιος και η σύζυγός του, να βοηθήσει την κόρη του και τον γαμπρό του να μεγαλώσουν το εγγονάκι τους. «Εμείς οι συνταξιούχοι» λέει «είμαστε τα εύκολα θύματα. Κατρακυλάμε. Δεν περίμενα ότι θα έφταναν σε αυτή την κατάσταση τα πράγματα. Τόσο χαμηλά. Και τι να κάνεις; Να μη βοηθήσεις τα παιδιά;».
Οικογένειες όπως αυτή υπάρχουν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες με τις ψαλιδισμένες συντάξεις τους βοηθούν παιδιά και εγγόνια.
Να βγάλει τον μήνα το παιδί που έχασε τη δουλειά του και δεν βρίσκει άλλη, ή συνεχίζει να δουλεύει αλλά πληρώνεται στη χάση και στη φέξη 400-500 ευρώ. Κι ας είναι το παιδί 45 χρονών με δική του οικογένεια, που γύρισε στο πατρικό για να τα βγάλει πέρα. Τη μιζέρια των Μνημονίων η ελληνική οικογένεια επιχειρεί να την αντιμετωπίσει ομαδικά. Δυστυχώς, οικονομολόγοι βλέπουν επιδείνωση της μίζερης κατάστασης που ανακυκλώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και επιχειρούν να μετρήσουν την απογοήτευση των Ελλήνων με οικονομικούς δείκτες.
Ο δείκτης μιζέριας θεωρείται κλειδί. Εκτιμάται ότι οι περικοπές στις συντάξεις και οι νέοι φόροι που έρχονται θα οδηγήσουν τον δείκτη σε νέα υψηλά επίπεδα με αποκορύφωμα το ερχόμενο καλοκαίρι. Για αυτό και πολλοί μιλούν για το δύσκολο καλοκαίρι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλές δόσεις κοινωνικής δυσφορίας και μεγάλη αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα (στα κρατικά ταμεία) των νέων φόρων που θα έχουν επιβληθεί.
    
ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΕΣΗ. Το 2014 στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη μιζέριας (Misery Index) η Ελλάδα καταλάμβανε τη 19η θέση. Φέτος, έρευνα του Bloomberg τον περασμένο Μάρτιο, όταν ακόμα φαινομενικά η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, προέβλεπε άνοδο της Ελλάδας στην πέμπτη θέση της κλίμακας μιζέριας. Βενεζουέλα, Αργεντινή, Νότια Αφρική και Ουκρανία βρίσκονταν σε χειρότερη θέση από εμάς. Η Ισπανία, με επίσης εκρηκτική ανεργία, ακολουθεί στην έκτη θέση στις προβλέψεις. Η πορεία της ανεργίας αποτελεί καθοριστικό συνθετικό παράγοντα του Misery Index. Λαμβάνονται επίσης υπόψη μεγέθη όπως ο πληθωρισμός (στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν δύο χρόνια αποπληθωρισμό σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης και βίαιης συρρίκνωσης των εισοδημάτων), το κόστος δανεισμού (χαμηλό μεν στην Ελλάδα αλλά χωρίς δανεικά αφού οι τράπεζες πορεύονται σε περιβάλλον capital controls) και η συρρίκνωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος από χρόνο σε χρόνο.
«Μέχρι τώρα οι κραδασμοί των Μνημονίων απορροφήθηκαν σχετικά, λόγω των συντάξεων» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος. Οταν όμως το Μνημόνιο προβλέπει εξοικονομήσεις από τις συντάξεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) το 2016 και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 2% του ΑΕΠ (1,1% παραπάνω έσοδα από ΦΠΑ και 0,8% από φόρους εισοδήματος, άρα σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι σαφές ότι το 2016 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2015. Και του χρόνου το καλοκαίρι οι Ελληνες θα έχουν βιώσει τις επιπτώσεις του νέου Μνημονίου.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε μηνιαία βάση η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι 2,6 δισ. ευρώ, οι ετήσιες εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο θα μπορούσαν σχηματικά να ταυτιστούν με απώλεια ενός μηνιάτικου για τους συνταξιούχους. Αντί για τη 13η σύνταξη την οποία προσδοκούσαν, κινδυνεύουν να χάσουν τη 12η. Οχι οριζόντια. Αλλά δεδομένου ότι τον Οκτώβριο ακόμα και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ των 340 ευρώ είδαν μειωμένες τις συντάξεις τους κατά 13 ευρώ, μάλλον είναι σχεδόν βέβαιο ότι από τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα γλιτώσει κανείς.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις οικονομολόγων και για την ανεργία. Η βασική ανησυχία τους είναι οι επενδύσεις. Στο σημερινό καθεστώς, ούτε κουβέντα για προσέλκυση επενδύσεων. Η κυβέρνηση ακόμα αναζητά τον βηματισμό της στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, όσοι τόλμησαν να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες το 2013 είναι εγκλωβισμένοι. Με 8,5 δισ. ευρώ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης οι επενδυτές στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πριν από 15 μήνες στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και σήμερα η αξία των μετοχών που αγόρασαν είναι 1,5 δισ. ευρώ.
«Πριν πάμε στο βγάζω λεφτά από επενδύσεις στην Ελλάδα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σταματάω να χάνω λεφτά από τις επενδύσεις μου στη χώρα και μπορώ να ρευστοποιήσω τις επενδύσεις μου ανά πάσα στιγμή» αναφέρει έμπειρος τραπεζίτης. Απέχουμε πολύ από αυτό προσθέτει και σημειώνει ότι χωρίς επενδύσεις, η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί ούτε στο ελάχιστο. Αλλη μία παράμετρος που επιβαρύνει τον δείκτη μιζέριας. Ηδη άλλωστε οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.240.000.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από