To περιβάλλον της Κιμ Ντέιβις, της δημοτικής υπαλλήλου στο Κεντάκι που είχε γίνει πρωτοσέλιδο επειδή δεν υπέγραφε πιστοποιητικά γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε μυστική συνάντηση μαζί της κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Κιμ Ντέιβις, η συνάντηση έγινε στην πρεσβεία της Αγίας Εδρας στην Ουάσιγκτον και δεν δημοσιοποιήθηκε για να μην «επισκιάσει την επίσκεψη του Ποντίφικα».

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, επιβεβαίωσε τη συνάντηση, λέγοντας: «Δεν αρνούμαι ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, αλλά δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο». Νωρίτερα, ο Φ. Λομπάρντι είχε αρνηθεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Η Κιμ Ντέιβις είχε γίνει το νέο πρόσωπο της διαμάχης στις ΗΠΑ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αρνούμενη να επικυρώσει γάμους γκέι ζευγαριών στον δήμο που εργαζόταν παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η ίδια, μέλος προτεσταντικής εκκλησίας, είχε δικαιολογήσει την στάση της επικαλούμενη τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Τελικά, είχε περάσει πέντε ημέρες στην φυλακή για περιφρόνηση δικαστηρίου.

Το βράδυ της Τρίτης, μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του πάπα Φραγκίσκου από τις ΗΠΑ, ο Ματ Στέιβερ -δικηγόρος της Ντέιβις και ιδρυτής θρησκευτικής ομάδας άσκησης πίεσης- είπε μιλώντας στο CBS πως η Ντέιβις συναντήθηκε με τον ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας την περασμένη Πέμπτη.

«Της είπε να μείνει δυνατή» ισχυρίστηκε ο Στέιβερ. Στην ερώτηση γιατί είχε κρατήσει κρυφή τη συνάντηση η Ντέιβις, ο Στέιβερ απάντησε πως έγινε για να μην «επισκιάσει την επίσκεψη του Ποντίφικα».

Ιστοσελίδα που ασχολείται με την Αγία Εδρα, το «Vatican Insider», είχε επικαλεστεί δηλώσεις της ίδιας της Ντέιβις σχετικά με τη συνάντηση. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα τον συναντούσα, ποια είμαι εγώ παρά μία ταπεινή υπάλληλος που αγαπά το Θεό;» φέρεται να δήλωσε η Ντέιβις, υποστηρίζοντας πως ο Φραγκίσκος ήταν «ευγενικός» και την «ευχαρίστησε για το κουράγιο της».