Η κυβερνήτης του Ορεγκον Κέιτ Μπράουν δήλωσε πως ο ένοπλος που άνοιξε πυρ την Πέμπτη στο Κοινοτικό Κολέγιο Αμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ της πολιτείας Ορεγκον, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα άτομα, ήταν ένας 20χρονος άνδρας που σκοτώθηκε από την αστυνομία.

«Εχουμε την επιβεβαίωση ότι ο δράστης είναι νεκρός. Ηταν ένας 20χρονος άνδρας», δήλωσε η κυβερνήτης στα μέσα ενημέρωσης σε μια σύντομη ανακοίνωση, πριν αναχωρήσει για το Ρόζμπεργκ, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ότι ο δράστης ήταν 26 χρονών.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους», δήλωσε ηΚέιτ Μπράουν.

Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας Τζον Χάνλιν σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο του δράστη και πρόσθεσε πως δεν έχει διαπιστωθεί η ταυτότητά του.

«Ζήτησε να δηλώσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω»

Παράλληλα, τόνισε πως κανείς από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε.

Ο σερίφης ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει αν εμπλέκεται και άλλος στην ένοπλη επίθεση και δήλωσε ότι οι νεκροί είναι δέκα, μαζί με τον δράστη, και οι τραυματίες επτά.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι της κομητείας είχαν κάνει λόγο για 13 νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αυτόπτης μάρτυρας Κόρτνει Μουρ, 18 χρόνων, στην τοπική εφημερίδα News-Review, ο δράστης ζήτησε από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτίριο του πανεπιστημίου να σηκωθούν όρθιοι και να δηλώσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το περιστατικό από την Λίζα Μόνακο, την σύμβουλό του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος ζήτησε διαρκή ενημέρωση για το θέμα.