«Εκ μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων που μας ψήφισαν, των χιλιάδων εθελοντών μας, των υποψηφίων μας σε όλη την Ελλάδα και εκ μέρους των ανθρώπων που έχουν ανάγκη το Ποτάμι λέω σήμερα ότι τη μάχη θα την συνεχίσουμε και θα την κερδίσουμε. Είναι μια μάχη για τα δικαιώματα των πολλών. Είναι μια μάχη για τους χαμένους των μνημονίων και είναι ο λόγος που δημιουργηθήκαμε» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΟ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσία του Κινήματος στην επόμενη Βουλή λέγοντας: «Κάποιοι για να δώσουν μια ελπίδα στον κόσμο, διαδίδουν ότι ο Τσίπρας έχει εναλλακτικές. Λένε ‘υπάρχει το Ποτάμι -υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ’.

» Ας μας προσπεράσουν λοιπόν εμάς και ας πάνε κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ -που έχει και κυβερνητική εμπειρία- στην άλωση του κράτους. Εμάς ο ρόλος μας στη Βουλή θα είναι άλλος. Αντιπολίτευση με προτάσεις. Αν και εφόσον υπάρχει κάτι σωστό θα το ψηφίσουμε αλλά θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων της δουλειάς, στο μαγαζί, την επιχείρηση, το χωράφι, το γραφείο και το εργοστάσιο. Να πάψουν να κλείνουν κάθε μέρα και μερικές επιχειρήσεις.»

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα κοινοβουλευτικά βήματα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε:

«Είναι προφανές ότι το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα είμαστε αμείλικτοι σε οτιδήποτε αναπαράγει το κακό παρελθόν. Έχω πει από την προεκλογική περίοδο ότι το Ποτάμι, δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νέο φόρο. Θα υπερασπιστούμε τους ανέργους. Εκείνους για τους οποίους δεν νοιάστηκε, ούτε για τα μάτια του κόσμου, η κυβέρνηση».

Στη συνέχεια έθεσε τους όρους του για να ψηφίσει το Ποτάμι τον επόμενο πρόεδρο της Βουλής (η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ο Νίκος Βούτσης) λέγοντας:

«Θα ψηφίσουμε αρκεί να δεσμευτεί σε δύο μόνο πράγματα: Ότι αυτή η Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Να αναθεωρηθούν τα άρθρα ‘περί ευθύνης υπουργών’ και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως των υπολοίπων πολιτών.

» Και το δεύτερο που ζητάμε να δεσμευτεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής είναι αυτή η Βουλή να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο».

Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία μιας Επιτροπής για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. «Ιδού λοιπόν ένα πεδίο συνεργασίας για τα γερασμένα κόμματα» σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα περί δημιουργίας τρίτου προοδευτικού πόλου, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι θωπείες εργολάβων και συμφερόντων».

Απέρριψε τη συνεργασία με κόμματα που στο παρελθόν απέρριπταν τις μεταρρυθμίσεις και τώρα εμφανίζονται πρόθυμα να τις κάνουν. «Δεν τους πιστεύουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι το Ποτάμι θα μπορούσε να γίνει ο πόλος συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

«Το στοίχημα που βάλαμε πριν από ενάμιση χρόνο είναι να γίνει το Ποτάμι ο μεγάλος χώρος συνάντησης των προοδευτικών δυνάμεων και θα το κερδίσουμε. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η απήχηση μας είναι πολύ πάνω, από την εκλογική μας δύναμη. Πρέπει να πείσουμε όμως αυτόν τον κόσμο ότι το Ποτάμι αξίζει να είναι η πρώτη κι όχι η δεύτερη επιλογή του και θα το κάνουμε.»