Ομάδα της ουκρανικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» απέκλεισαν το πρωί της Τετάρτης - και για αρκετές ώρες - τα μέλη ελληνικής αποστολής στην Οδησσό, που πραγματοποιούσαν επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και την ΜΚΟ των Εθνικών Μειονοτήτων της Μαύρης Θάλασσας.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια βαλαβάνη, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Νάντια Βαλαβάνη κατήγγειλε ότι μέλη της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης τούς ακολουθούσαν συνεχώς, ζητώντας τους «εξηγήσεις» για ποιο λόγο βρίσκονται στην Οδησσό.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ένα ξενοδοχείο για να ξεφύγουν από τα ακροδεξιά στοιχεία και ζήτησαν τη βοήθεια του προξενείου και της ουκρανικής αστυνομίας.

«Οι ακροδεξιοί μας έλεγαν ότι είμαστε εχθροί της Ουκρανίας» τόνισε η κ. Βαλαβάνη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ξένη αντιπροσωπεία ουσιαστικά προπηλακίζεται από ακροδεξιά στοιχεία στην Οδησσό.

Τελικά, δεν έγινε δυνατή η συνάντηση με μέλη της ομογένειας. Οι πρώην υπουργοί θα επιστρέψουν την Πέμπτη στην Ελλάδα.

Στο σημείο βρέθηκαν μέλη του ελληνικού προξενείου στην Οδησσό ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Η ελληνική αποστολή βρίσκεται στην Οδυσσό μετά από πρόσκληση της οργάνωσης για τις Εθνικές Μειονότητες στην Ουκρανία και με στόχο να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της ελληνικής μειονότητας για να γνωρίσει τα προβλήματά της και να εκφράσει την συμπαράστασή της στον ελληνισμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο iskra.gr, «από το πρωί της Τετάρτης, ουκρανικά ακροδεξιά έντυπα και ιστοσελίδες έβαλλαν αδικαιολόγητα κατά της ελληνικής αντιπροσωπείας και έφταναν στο σημείο να την κατηγορούν ότι εργάζεται για τον διαμελισμό της Ουκρανίας».

Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει ότι αργά το μεσημέρι της Τετάρτης απεγκλωβίστηκε η ελληνική αντιπροσωπεία από το ξενοδοχείο, «εν μέσω προκλητικών συνθημάτων και πανό παρακρατικών φασιστικών ουκρανικών ομάδων, των οποίων τα πρόσωπα ήταν καλυμμένα». Σύμφωνα με το iskra.gr, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η κύρια συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, ενώ η ουκρανή, ελληνικής καταγωγής συνοδός της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε από την προηγουμένη αργά το βράδυ συλληφθεί αναίτια από την κρατική ουκρανική ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγγέλλει τις παρακρατικές αυθαιρεσίες κατά της ελληνικής αποστολής και ενημέρωσε τον Γιάννη Αμανατίδη, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει η ελληνική αντιπροσωπεία και ζήτησε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική πλευρά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από