Επανεκκίνηση άμα τη επιστροφή Τσίπρα από το ταξίδι της Νέας Υόρκης θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων το Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, τα οποία συνδέονται πρωτίστως με τα βήματα που οδηγούν στην πρώτη αξιολόγηση: από τη διασαφήνιση της γραμμής της για θέματα που άπτονται των συντάξεων, των κόκκινων δανείων και των εργασιακών σχέσεων και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο έως την εξειδίκευση του μοντέλου λειτουργίας του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Για το Μαξίμου παραμένει ανοιχτό θέμα προς συζήτηση αν η κυβέρνηση θα ζητήσει ή όχι από τους δανειστές παράταση του χρονοδιαγράμματος κατά δύο ή τρεις εβδομάδες προκειμένου να καλύψει τον νεκρό χρόνο της προεκλογικής περιόδου, που εκ των πραγμάτων έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην πρόοδο σημαντικών ζητημάτων. Η απόφαση θα ληφθεί εφόσον εξεταστούν τα υπέρ και τα κατά της όποιας επιλογής, δεδομένου ότι πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης –θεωρητικά πρέπει να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου –θα σημαίνει ενδεχομένως και καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων και, φυσικά, στην έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ανεξαρτήτως αν ζητηθεί παράταση μερικών εβδομάδων ή όχι, άμεσα θα πρέπει να κατατεθούν νομοθετήματα στη Βουλή και να ψηφιστούν προαπαιτούμενα και εφαρμοστικοί νόμοι. Θεωρούν μείζονος σημασίας τη διασαφήνιση των κυβερνητικών θέσεων σε θέματα ευαίσθητα όπως οι συντάξεις, τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια, η φορολόγηση, τα αγροτικά αλλά και ο προσδιορισμός του σκοπού, του τρόπου λειτουργίας και της μορφής του Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις και την Ανάπτυξη.

Οπως γίνεται πάντως σαφές, θα συγκροτηθεί άμεσα μια Task Force αποτελούμενη από Ελληνες και εκπροσώπους των θεσμών όπως και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η οποία θα εξειδικεύσει τον ρόλο του Ταμείου. Μέχρι στιγμής όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενσωματωθεί στο υπό ίδρυση Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και Ανάπτυξης, επομένως αν οι τράπεζες θα μπουν μέσω του ΤΧΣ ή θα ενταχθούν απευθείας στο υπό συγκρότηση Ταμείο. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί αν θα ενσωματωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στο Ταμείο δημόσιας περιουσίας και φυσικά ποιος θα είναι ο ρόλος του.

Για παράδειγμα, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στις πρώτες εννέα ιδιωτικοποιήσεις που ήδη έχει αρχίσει και ακολούθως οι υπόλοιπες να προχωρήσουν μέσω του Ταμείου.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Στις εκκρεμότητες της κυβέρνησης βρίσκεται το θέμα των συντάξεων (ήδη από χθες καταβλήθηκαν μειωμένες οι συντάξεις), οι πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα σε σχέση με το ΕΚΑΣ. Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι πολύ ψηλά στον κατάλογο προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα γίνει η διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, εξηγεί αρμόδιος παράγων, δεν έχει διασαφηνιστεί εάν θα αγοραστούν κάποια δάνεια από ιδιωτικά ιδρύματα και σε ποιες κατηγορίες δανείων, υπονοώντας ότι θα γίνεται διάκριση των δανείων σε καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά. Θεωρητικώς από την πώληση κόκκινων δανείων αποκλείονται τα στεγαστικά δάνεια καθώς παραμένει αταλάντευτη η απόφαση της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας. Ενδεχομένως όμως και χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση, κάποια επιχειρηματικά δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις να δοθούν σε ξένα ιδρύματα.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα συγκαλέσει και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της νέας Κυβερνητικής Επιτροπής, για να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και πριν από την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων την ερχόμενη Δευτέρα, ούτως ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή ο κυβερνητικός σχεδιασμός.