Ρήξεις στο κομματικό επιτελείο και αλληλομαχαιρώματα προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η κούρσα ηγεσίας, ενώ σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρίσκονται βουλευτές και κεντρικά κομματικά στελέχη αναμένοντας τις τελικές απόφασεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, από τις οποίες μπορεί να περιοριστεί ή να ανοίξει ακόμη περισσότερο η λίστα των υποψηφίων.

Η εικόνα για την υποψηφιότητα ή μη του νυν αρχηγού της Ν.Δ. παραμένει θολή, αν και από την ομάδα των στενών συνεργατών του έχουν ήδη συλλεγεί οι απαιτούμενες υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές ανέφεραν το μεσημέρι της Τρίτης ότι η εικόνα για την είσοδο Μεϊμαράκη στην εκλογική κούρσα είναι πιο θετική από εκείνη που καταγραφόταν το βράδυ της Δευτέρας, αλλά περισσότερο αρνητική σε σχέση με το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν φαινόταν ότι είχε «κλειδώσει» η απόφαση Μεϊμαράκη να επικυρώσει την αρχηγία του και από την κομματική βάση.

Εν αναμονή της απόφασης Μεϊμαράκη, ο οποίος διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ζυγίσει μόνος όλα τα δεδομένα και θα κινηθεί ανεξάρτητα από τις φορτικές πιέσεις που δέχεται για την κάθοδό του, στο εσωτερικό του κόμματος καταγράφονται σεισμικές δονήσεις και διαλύονται πολυετείς συμμαχίες.

«Θα σας πω αν θα είμαι υποψήφιος ή όχι. Κι όταν το ανακοινώσω θα είναι μια συνολική πολιτική δήλωση κι όχι μια απλή ανακοίνωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσερχόμενος το πρωί στα κομματικά γραφεία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μια τυχόν θετική απόφασή του θα συνοδεύεται από μανιφέστο για την επόμενη ημέρα στο κόμμα και θα στοχεύει σε μια ηγεσία μακράς πνοής.

Ο γαλάζιος διαγκωνισμός οδηγεί σε ρήξη κορυφής στο κομματικό οργανόγραμμα, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αδειάζει πολιτικά τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος κινείται στο παρασκήνιο υπέρ της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ βαθύ ρήγμα δημιουργείται και στη σχέση του Άδωνη Γεωργιάδη με τον Μάκη Βορίδη, μετά την απόφαση του πρώτου να μπει στην κούρσα της διαδοχής.

Η συμμετοχή Παπαμιμίκου, ως προεδρεύοντα, στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, προκαλεί αντιδράσεις και από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζητεί πλήρη ουδετερότητα από τα αρμόδια κομματικά όργανα.

«Δεν διασφαλίζει τις εσωκομματικές διαδικασίες ο Παπαμιμίκος, είναι ένα απλό μέλος. Η στάση κανενός δεν με ενοχλεί. Είναι όλοι συνεργάτες μου το πλαίσιο στο οποίο ορίζει το καταστατικό. Από εκεί και πέρα έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες του καθενός», ήταν το φαρμακερό σχόλιο Μεϊμαράκη για του Παπαμιμίκο, το ρόλο του οποίου στο γαλάζιο στράτευμα σαφώς υποβαθμίζει.

Την ίδια στιγμή, ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται να μην συνυπογράφει τη υποψηφιότητα Γεωργιάδη, ο οποίος – κατά πληροφορίες – δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, ενώ προθέρμανση για να συμμετάσχουν στην εκλογική μάχη κάνουν οι Βασίλης Κικίλιας και η Ολγα Κεφαλογιάννη, ιδίως εάν απόσχει από τις εσωκομματικές κάλπες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Απόντος του Μεϊμαράκη, τη δική τους θέση επανεξετάζουν και ο Νίκος Δένδιας με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ δεύτερες σκέψεις για μια δική του υποψηφιότητα φέρεται να κάνει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Η πασαρέλα υποψηφίων, πάντως, προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια πλειάδας βουλευτών και στελεχών, ενώ η απόπειρα εμπλοκής στη διαμάχη του νεότερου Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα), με στόχο να καταγραφεί και ένα ενδοοικογενειακό ρήγμα στο καραμανλικό στρατόπεδο από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, προκαλεί τη «έκρηξη» του βουλευτή Σερρών:

«Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για οποιαδήποτε εμπλοκή μου στη διαδικασία εκλογής προέδρου στη Ν.Δ. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι απλός: η διαδικασία μέχρι τώρα απογοητεύει την κοινωνία και σε τελική ανάλυση αδικεί και τους ίδιους τους υποψηφίους. Ελπίζω στην πορεία αυτό να αλλάξει. Προσωπικά, θα ήθελα λίγες και σοβαρές υποψηφιότητες και πολιτικό διάλογο. Αυτό που προέχει είναι να μην βγει η παράταξη τραυματισμένη και να μην χάσει τη σοβαρότητά της», αντέδρασε ο νεότερος Καραμανλής στην φημολογία που υπήρξε περί στήριξης από την πλευρά του της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα.

Δεν κατεβαίνουν Βορίδης, Μπακογιάννης

«Το σκέφτηκα πολύ, αλλά δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στο Mega.

Τις προθέσεις του σε σχέση με το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας της ΝΔ ξεκαθάρισε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπακογιάννης κράτησε αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπενθυμίζοντας τη θέση του ως περιφερειάρχης.

«Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον λαό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αυτό το σύμβολο σκοπεύω να το τιμήσω. Την υπογραφή μου σκοπεύω να την τιμήσω. Άλλωστε όταν λέμε ότι είμαστε διαφορετικοί, πρώτα από όλα πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη» σημείωσε, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις υπόλοιπες υποψηφιότητες ή ακόμα και τις προσωπικές του προτιμήσεις, αλλά και να καταθέσει άποψη για τα επόμενα βήματα της ΝΔ.