Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε την τελευταία μέρα της πρώτης του επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες με πέντε ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά από ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς και δεσμεύτηκε ότι θα τεθούν υπό των ευθυνών τους όσοι είναι αναμεμιγμένοι στα εγκλήματα και τις αποκρύψεις τους.

Ο πάπας αναχώρησε από τις ΗΠΑ την Κυριακή το βράδυ από το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας σε πτήση της American Airlines για τη Ρώμη. Τον ξεπροβόδισαν αρκετοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Την τελευταία μέρα από την εξαήμερη επίσκεψή του, ο 78χρονος αργεντινός πάπας χοροστάτησε σε λειτουργία στην ύπαιθρο έξω από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, με τη νεοκλασική πρόσοψη, και πάνω σε ένα πέτρινο ύψωμα που έβλεπε προς τον ποταμό Σκούλκιλ, με το πολυπληθέστερο ακροατήριο από όλους τους σταθμούς της περιοδείας του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο της πόλης, Τσαρλς Σάπουτ, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία.

Το σκάνδαλο των βιασμών

Το σκάνδαλο των βιασμών παιδιών από καθολικούς ιερωμένους άρχισε να εμφανίζεται το 2002 στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες αργότερα, ζημιώνοντας ηθικά αλλά και οικονομικά την Καθολική Εκκλησία παγκόσμια με την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων στα θύματα.

Σύμφωνα με ασφαλιστές, που παρουσίασαν τα στοιχεία σε συνέδριο στο Βατικανό το 2012, υπολογίζεται ότι 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς παπάδες.

Η Φιλαδέλφεια ήταν μια από τις πόλεις με τις περισσότερες περιπτώσεις (6.400 παπάδες με εμπεριστατωμένες περιπτώσεις κακοποίησης από το 1950 έως το 2013). Δώδεκα έδρες επισκόπων στην χώρα έχουν κηρύξει πτώχευση μετά από τεράστιες αποζημιώσεις που πλήρωσαν σε θύματα, οι οποίες συνολικά στις ΗΠΑ ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη λειτουργία ο Φραγκίσκος είπε στα πλήθη ότι ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και την κλιματική αλλαγή, και να βοηθήσουν τους φτωχούς να ξεπεράσουν τη φτώχεια τους.

Νωρίτερα, ο πάπας επισκέφτηκε μια φυλακή, όπου συνάντησε 71 φυλακισμένους (60 άντρες και 11 γυναίκες) οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα μαζί με τους συγγενείς τους. Μετά από έναν σύντομο λόγο, τους χαιρέτησε όλους ατομικά και τους ευχαρίστησε για τον παπικό θρόνο που του έφτιαξαν.