Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος αποτελούν τα πρώτα νησιά στα οποία επιβάλλεται αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% από την ερχόμενη Πέμπτη. Μετά την κατάργηση της σχετικής έκπτωσης, οι συντελεστές ΦΠΑ από 5%, 9% και 16% αυξάνονται από την 1η Οκτωβρίου σε 6% , 13% και 23%, με το υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει ότι «η απόφαση αυτή συνιστά πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή, η οποία προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και αποτελεί βασικό στάδιο για να προχωρήσουν η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα». Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να εξειδικεύει, δεσμεύεται για την καθιέρωση στοχευμένων μέτρων για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.

Το Μνημόνιο ορίζει τη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Στην πρώτη φάση, με την κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, εντάσσονται η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος.

Η επόμενη ομάδα νησιών θα χάσει την έκπτωση από την 1η Ιουνίου 2016 ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθεί η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Η Ρόδος περιελήφθη στην πρώτη ομάδα νησιών, παρότι απομακρυσμένη, εξαιτίας του μεγέθους της (115.490 κάτοικοι) και των αυξημένων αφίξεων τουριστών (ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια φέτος).