Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας και τη γύρω περιοχή από την καθημερινή άφιξη και την προσωρινή παραμονή προσφύγων, ως ενδιάμεσο σταθμό του προορισμού τους προς τις κεντρικές και βόρειες χώρες της ΕΕ, απασχόλησε εκτενώς την Πέμπτη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Δεκάδες κάτοικοι, αλλά και επαγγελματίες κατέκλυσαν την αίθουσα και εκπρόσωποί τους περιέγραψαν αναλυτικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τόσο εκείνοι όσο και οι πρόσφυγες. Οι εκπρόσωποι της περιοχής κατήγγειλαν ότι τα κυκλώματα, που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία και την αγωνία αυτών των ανθρώπων δρουν ανενόχλητα και κατηγόρησαν την αστυνομία και τις άλλες συναρμόδιες αρχές ότι επιδεικνύουν αδιαφορία στις συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες τους.

Αποκάλυψαν ότι όσοι από τους κατοίκους επιχείρησαν να αντιδράσουν δέχθηκαν απειλές από μέλη των κυκλωμάτων αυτών. Ακόμη, επισήμαναν τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία τόσο η μετατροπή της πλατείας και της γύρω περιοχής σε «χωματερή», αλλά και από ασθένειες, όπως φυματίωση, που μπορεί να πάσχουν κάποιοι από τους πρόσφυγες και λόγω των συνθηκών, να εξαπλωθούν.

Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες της πλατείας επισήμαναν ότι αν δεν δοθεί λύση, μέχρι τέλος του μήνα, θα κλείσουν τα καταστήματά τους και θα απολυθούν 250 εργαζόμενοι, τους οποίους ήδη έχουν απλήρωτους.

Ο Καμίνης ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε συγγνώμη από τους κατοίκους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι ως Δήμος οφείλει να αναζητήσει λύση συνολικά για την πόλη και όχι μεταφέροντας το πρόβλημα σε άλλη περιοχή της.

Ο κ. Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, παρ' ό,τι είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2014 και ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τον οποίο - όπως είπε - αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης, υπογράμμισε τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο με τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, όσο και με συσσίτια κ.ά.

Επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερο, ενώ επέκρινε την στάση των άλλων Δήμων ότι δεν επέδειξαν αλληλεγγύη, αναφέροντας ενδεικτικά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρίου να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας στην «ΠΥΡΚΑΛ». Ο κ. Καμίνης, για ακόμη μια φορά, επανέφερε την πρότασή του για την αξιοποίηση φιλοξενίας προσφύγων σε πρώην στρατόπεδα.

Η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ελθήνα Αγγελοπούλου, ζήτησε οι πρόσφυγες να στεγαστούν προσωρινά σε αθλητικούς χώρους της Αθήνας, όπως το Σπόρτινγκ, ο Πανελλήνιος, το Σαράφειο, δημοτικά γυμναστήρια, κ.ά., είτε σε κάποιο μεγάλο γήπεδο εκτός αυτής. Αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή μέχρι τώρα του Δήμου, ενώ υπογράμμισε ότι πέραν αυτών, την οριστική λύση μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει.

Ο επικεφαλής της παράταξης, «Αθήνα Μπορείς», Αρης Σπηλιωτόπουλος, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να είναι πιο πιεστική τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την Περιφέρεια Αττικής και τους άλλους Δήμους και ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης, όπου θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις - «χειροπιαστές λύσεις», όπως είπε.

Από την «Αθήνα, πόλη της ζωής μας», ο Νίκος Βαφειάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, δήλωσε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσουν κέντρα κράτησης και ζήτησε να προσκληθεί ο αρμόδιος υπουργός στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, για να το ενημερώσει.

«Τα κυκλώματα τους φέρνουν στην Αθήνα»

Ο Στέλιος Λάμπρου, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είπε ότι ο λόγος της μεταφοράς των προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας, αντί να φεύγουν κατευθείαν με τρένο ή λεωφορεία από τον Πειραιά, όταν αποβιβάζονται για τη Βόρεια Ελλάδα, είναι τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. «Τους θέλουν να μένουν 3-4 μέρες στην Αθήνα για να τους απομυζήσουν» είπε.

Ο επικεφαλής της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, κάλεσε τον Δήμο να ανοίξει άμεσα όλες τις κοινωνικές δομές του, όπως κάνει για τη φιλοξενία πολιτών σε περιπτώσεις καύσωνα ή κακοκαιρίας διαφορετικά, είπε, «θα πέσει σύννεφο καταλήψεών τους από τους αλληλέγγυους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την πλατεία Βικτωρίας, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον και η πλατεία Αγίου Νικολάου. Επίσης, ζήτησε ολοκληρωμένο κρατικό σχεδιασμό ενημέρωσης και προώθησης των προσφύγων, για να μην πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων.

Η τελευταία τοποθέτηση για επικείμενες καταλήψεις δομών του Δήμου από «αλληλέγγυους» για να φιλοξενηθούν μετανάστες προκάλεσε την έντονη αντίδραση δημοτικών συμβούλων άλλων παρατάξεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από