Η χθεσινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή Τζιάνι Πιτέλα δεν ήταν μια απόφαση ρουτίνας, αλλά μια απόφαση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Ισως είναι ακόμα νωρίς για να υποθέσει κανείς ότι ο απαλλαγμένος από τα αριστερά βαρίδια ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να βαδίσει προς τη Σοσιαλδημοκρατία. Από την άλλη όμως ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραβλέψει πως τους τελευταίους μήνες, αν υπήρξαν κάποιοι που τον στήριξαν στις αντιπαραθέσεις του με την ευρωπαϊκή Δεξιά για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, ήταν οι Σοσιαλιστές αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με πρώτους τους Ολάντ και Ρέντσι. Κάτι που άλλωστε αναγνώρισε δημοσίως χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, εξαίροντας ταυτόχρονα την εποικοδομητική στάση της ιταλικής κυβέρνησης και τις προσπάθειες του Ματέο Ρέντσι για μετριασμό των πολιτικών λιτότητας που πρωτίστως η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία επέβαλε τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη.

Το ότι οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα έβλεπαν με καλό μάτι τη σταδιακή προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες. Ετσι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αρχίσουν να προσκαλούν στο εγγύς μέλλον τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει μέρος στις συνόδους κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έστω και με την ιδιότητα του παρατηρητή, αφήνοντας για αργότερα την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.