Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας την Τρίτη ότι κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να δεχθεί ένα δίκαιο μερίδιο που του αναλογεί από την ευθύνη των μεταναστών για να επιλυθεί η προσφυγική κρίση που επιδεινώνεται, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση όπου όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης θα δεχθούν τη δίκαια κατανομή των προσφύγων που τους αναλογεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Ομπάμα και η Μέρκελ συζήτησαν επίσης και πιθανές λύσεις για «να μετριαστούν οι βασικές αιτίες του κύματος των προσφύγων», οι οποίες θα περιλαμβάνουν την προώθηση μιας πολιτικής μετάβασης για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.

Νωρίτερα, η Μέρκελ είχε πει στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος στη Συρία, που ευθύνεται για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, μπορεί να λυθεί μόνο με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η βοήθεια από τις ΗΠΑ μπορεί να συμπεριλάβει, είπε τη Δευτέρα η Μέρκελ, την υποδοχή περισσότερων προσφύγων από τη Συρία, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, καθώς και δουλειά για να απαλειφθούν οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότεροι από 500.000 μετανάστες, πολλοί από την εμπόλεμη Συρία, έχουν καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις αρχές του 2015.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από