Τέσσερις άξονες δράσης όρισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, σε μια προσπάθεια να τονωθούν τα νοσοκομεία και γενικότερα οι δομές δημόσιας υγείας.

Όπως τόνισε ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός η λειτουργική σταθεροποίηση του συστήματος με την ενίσχυσή τους σε προσωπικό και η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάγκη ηθικοποίησης του ΕΣΥ επισημαίνοντας ότι «αποτελεί κοινωνική απαίτηση» ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμιστικές αλλαγές σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι η πρωτοβάθμια μονάδα φροντίδας υγείας και τα ψυχιατρεία.

«Ο χώρος της Υγείας οφείλει να είναι ένας προνομιακός χώρος για να υπάρξει στον κόσμο η αίσθηση της ασφάλειας και του κοινωνικού αντισταθμίσματος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του νέου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος όπως τόνισε νοιώθει λίγο άβολα: «Εως το 2010 εδώ ερχόμουν μόνο υπό καθεστώς κινητοποιήσεων. Εχω παίξει εδώ μέσα ακόμα και ξύλο. Τώρα όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και κάθομαι σε αυτή την καρέκλα».

Ο κ. Πολάκης κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να αλλάξουν οι διοικητές των νοσοκομείων συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το σύστημα πρέπει να διοικηθεί».