Μια τηλεφωνική πρόταση για κυβερνητική συνεργασία που δεν έγινε ποτέ αλλά την άφηνε να διαρρέει φανατικά η Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, μια προσπάθεια άγαρμπου φλερτ από τον μικρό κυβερνητικό εταίρο που κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και μια ηχηρή διάψευση όλων των παραπάνω που ακολούθησε από τη Χαριλάου Τρικούπη συνέθεσαν για μερικές ώρες το «μυστήριο» της δήθεν συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.

Ενδιαμέσως, υπήρξε και μια ηχηρή παρέμβαση ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν έκρυβε τη δυσφορία του για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει και πάλι ως συγκυβερνήτη του τον Πάνο Καμμένο. Αυτή μάλλον εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω μυστήρια.

Ηταν το βράδυ της Κυριακής. Το αποτέλεσμα είχε ξεκαθαρίσει και ο Αλέξης Τσίπρας είχε μόλις ανακοινώσει την πρόθεσή του να συνεργαστεί και πάλι με τους ΑΝΕΛ, όταν η Φώφη Γεννηματά τού τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Λίγη ώρα αργότερα, στην Χαριλάου Τρικούπη πάθαιναν απανωτά… εγκεφαλικά όταν αντελήφθησαν ότι η Κουμουνδούρου άφηνε να διαρρεύσει ότι στο τηλεφώνημα ο Πρωθυπουργός περίπου πρότεινε στη Γεννηματά κυβερνητική συνεργασία, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Μόνο που καμία πρόταση για συνεργασία δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά. Εξάλλου, όπως έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «αν ήταν να γίνει τέτοια πρόταση δεν θα γινόταν τηλεφωνικά, αλλά μέσω της διαδικασίας διερευνητικών εντολών».

Ούτως ή άλλως, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα έδειξαν την είσοδο Καμμένου στη Βουλή ήταν σαφές ότι η όλη συζήτηση και ο σχεδιασμός για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και άκαιρη και άκυρη –πράγμα που προκάλεσε ανακούφιση σε πολλούς.

Στο επίμαχο τηλεφώνημα, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η Γεννηματά συνεχάρη τον Τσίπρα και του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει «δημιουργική αντιπολίτευση». Εκείνος τη συνεχάρη με τη σειρά του λέγοντάς της ότι «οι ηγέτες βγαίνουν από τις μάχες».

Της εξομολογήθηκε ότι θέλει να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και ζήτησε τη βοήθειά της για να έχει τη στήριξη των ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Οι διαρροές περί πρότασης για συνεργασία που ακολούθησαν, έβγαλαν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από τα ρούχα της. Η Χαριλάου Τρικούπη τις διέψευδε ήδη από το βράδυ της Κυριακής.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα και χθες το πρωί έγινε σχετική κρούση από τη Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου να σταματήσει το παιχνίδι περί κυβερνητικής συνεργασίας. Η φημολογία όχι μόνο δεν τερματίστηκε, αλλά αναζωπυρώθηκε όταν ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να στηρίξει την κυβέρνηση και να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» του ΠΑΣΟΚ.

Η ταφόπλακα στη συζήτηση μπήκε και επισήμως με την ανακοίνωση διάψευσης από το ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά τις δηλώσεις Καμμένου, το «απαξιούμε να τις σχολιάσουμε» της ανακοίνωσης ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Προς τι το όλο θέατρο; Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να δουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώνει τη στροφή που έκανε με τη συνομολόγηση και ψήφιση του τρίτου Μνημονίου με τη μετάλλαξή του στον ηγέτη ενός κόμματος με κεντροαριστερό πρόσημο.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται μάλιστα, στις συνεννοήσεις του με τους ευρωπαίος εταίρους για την ανάγκη να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες, να είχε παράσχει και διαβεβαιώσεις ότι μετεκλογικά θα αναζητούσε πιο προοδευτικές συνεργασίες, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Μυστικό δεν αποτελεί ούτε το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος αποτελεί κόκκινο πανί για τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Εξάλλου, τη δυσαρέσκειά τους για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είχαν εκφράσει δημοσίως τον περασμένο Ιανουάριο, τόσο μέσω του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα όσο και μέσω του Μάρτιν Σουλτς.

Αυτή τη φορά οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν αντέδρασαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου όμως δεν κρατήθηκε. Αποκάλυψε ότι στο τηλεφώνημά του με το οποίο συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του, τον ρώτησε γιατί συνεχίζει την κυβερνητική συνεργασία «με αυτό το παράξενο, ακροδεξιό κόμμα». Ο Σουλτς μάλιστα υποστήριξε ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν του απάντησε και ότι οι εξηγήσεις που του έδωσε «ήταν πράγματα που έμοιαζαν πειστικά, αλλά τα οποία εντέλει στα μάτια μου είναι λίγο παράδοξα».

Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ ανέμεναν τις αντιδράσεις Ευρωπαίων και δη του Σουλτς και έσπευσαν να δράσουν προληπτικά ως «λαγοί» μέσω των διαρροών για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό φαίνεται να πιστεύουν και στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου γνωρίζουν ότι ο Τσίπρας φλερτάρει με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αλλά φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ. Πάντως, ο Σουλτς φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής η μόνη παραφωνία των Ευρωπαίων στον σχολιασμό του εκλογικού αποτελέσματος και μάλιστα του κυβερνητικού σχήματος. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που ευρωπαίοι ηγέτες δεν πήραν θέση προεκλογικά –κάτι που έκαναν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πετυχαίνοντας ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα –ενώ μετεκλογικά περιορίστηκαν στην αποστολή συγχαρητηρίων στον έλληνα Πρωθυπουργό.

Τυχαία δεν είναι ούτε η χλιαρή έως ψυχρή αντίδραση του Βερολίνου για το αποτέλεσμα, η οποία κινήθηκε στην επίσημη και δημόσια υπενθύμιση ότι η Γερμανία δεν σχολιάζει τα εκλογικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες και ότι η βάση της συνεργασίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα. «Θεωρούμε ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τη γερμανικής καγκελαρίας.