Να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές τον Αύγουστο καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού τον συγχαίρει για τη νίκη του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, σε επιστολή που του έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών παρέχει τη βάση για να σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσει τη δημοκρατική εντολή (που της δόθηκε) για να προχωρήσει στην εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας το οποίο συμφώνησες με τους ευρωπαίους εταίρους σου τον Αύγουστο», γράφει στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη από τα πολιτικά κόμματα, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στην ελληνική οικονομία», συνεχίζει ο κ. Γιούνκερ.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσθέτει, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Οπως ξέρεις καλά, μπορείς να βασίζεσαι στην Κομισιόν και σε εμένα προσωπικά στη στήριξη της Ελλάδας και στην υποστήριξη της νέας κυβέρνησης στις προσπάθειές της».

Παράλληλα, υπογραμμίζει την «επείγουσα ανάγκη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.

» Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο.

» Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία.

» Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

» Με εκτίμηση,

Jean-Claude JUNCKER

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».