Νεκρός έπεσε σε μάχη με δυνάμεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Βορειοδυτική Συρία ένας από τους ηγέτες του Μετώπου αλ Νούσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, και πρώην συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο Αμπού Χάσαν αλ Τούνσι, σημαντικός ηγέτης του Μετώπου αλ Νούσρα σκοτώθηκε την Παρασκευή» σε συγκρούσεις ανάμεσα σε «μια συμμαχία στην οποία συμμετέχουν ισλαμιστές αντάρτες και παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο καθεστώς γύρω από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ», δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, το στέλεχος αυτό της αλ Κάιντα, πάνω από 60 ετών, που είχε φθάσει στη Συρία το 2012, ήταν ένας από τους «βοηθούς του Οσάμα μπιν Λάντεν κι είχε πολεμήσει στις τάξεις της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

Ο Μπιν Λάντεν, ιδρυτής και πρώην αρχηγός της αλ Κάιντα, σκοτώθηκε το 2011 σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ, στο Βόρειο Πακιστάν. Στην ηγεσία της οργάνωσης τον διαδέχθηκε ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Συμμαχία στην οποία συμμετέχουν το Μέτωπο αλ Νούσρα και άλλες οργανώσεις ισλαμιστών, που αυτοαποκαλείται «Στρατός της Κατάκτησης», εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου πλέον η Δαμασκός δεν ελέγχει παρά τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, που προασπίζονται παραστρατιωτικοί και μαχητές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η συμμαχία των ισλαμιστών κατέλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου την τελευταία βάση που απέμενε υπό τον έλεγχο του στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, το αεροδρόμιο του Αμπού Ντούχουρ, όπου στις αρχές της εβδομάδες μέλη της εκτέλεσαν τουλάχιστον 56 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από