Εκατοντάδες πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, που βρίσκονταν από την Τρίτη γύρω από την Αδριανούπολη της βορειοδυτικής Τουρκίας, με την ελπίδα να διασχίζουν τα ελληνικά σύνορα, άρχισαν κατά μικρές ομάδες να διαλύονται έπειτα από έκκληση του πρωθυπουργού Νταβούτογλου.

Ομάδα 500 μεταναστών που είχε κατασκηνώσει κατά μήκος διεθνούς αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στα σύνορα και οι οποίοι επανειλημμένα συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, αναχώρησαν από την περιοχή το βράδυ του Σαββάτου με λεωφορεία τα οποία είχαν ναυλώσει οι αρχές.

Μερικοί εντάχθηκαν σε ομάδα περίπου 1.500 άλλων προσφύγων που παραμένουν μέσα στην πόλη, άλλοι επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη, 200 χλμ. ανατολικότερα.

Οι Αρχές ελπίζουν ότι μόλις απεμπλακεί η κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο, οι υπόλοιποι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στην πόλη θα φύγουν από εκεί το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Άγκυρα με έξι εκπροσώπους των προσφύγων. Μετά τη συνάντηση, ο Νταβούτογλου διευκρίνισε μέσω Twitter ότι παρακάλεσε τους πρόσφυγες να τερματίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι τη Δευτέρα.

«Η φωνή των σύρων αδελφών ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, τώρα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης που υποσχέθηκε να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος.

«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες που τους ανοίγουν τις πόρτες τους, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν έχει ανταποκριθεί» είπε ο Νταβούτογλου.

Η Αδριανούπολη είναι η τελευταία μεγάλη τουρκική πόλη πριν από τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η πόλη είναι δημοφιλές σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, εντάσεις σημάδεψαν την αναμονή των μεταναστών στον αυτοκινητόδρομο κάτω από έναν καυτό ήλιο.

Ομάδα περίπου 300 ατόμων φωνάζοντας το σύνθημα «ανοιχτές πόρτες» προσπάθησαν σε σημείο που βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα να παραβιάσουν οδόφραγμα της αστυνομίας, η οποία απάντησε χτυπώντας τους με χρήση γκλομπ.

Οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν την Τρίτη στην περιοχή μετά την έκκληση που αναμεταδιδόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία τους συνιστούσε να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου.