Χαμένοι μέσα σε 2,3 εκατομμύρια αιτήσεις για την κάλυψη μόλις 368 θέσεων εργασίας βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ινδίας που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο με τα βιογραφικά που έχουν δεχτεί.

Ο υπεύθυνος για τις προσλήψεις, Πραμπάτ Μιτάλ, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία παραδέχθηκε πως ο όγκος των αιτήσεων που έλαβε τον άφησε άναυδο. Θα χρειάζονταν πάνω από τρία χρόνια για να γίνουν συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους.

Οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας είναι χαμηλά στην ιεραρχία και οι μισθοί που προσφέρονται ανέρχονται σε περίπου 16.000 ρουπίες (ή περίπου 214 ευρώ) τον μήνα. Ανάμεσά τους είναι θέσεις κλητήρων και υπευθύνων αναψυκτηρίων. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις 368 θέσεις εργασίας είναι οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση και να μπορούν να κάνουν ποδήλατο.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έστειλαν βιογραφικά είναι 255 υποψήφιοι με διδακτορικά και 150.000 απόφοιτοι πανεπιστημίου.

«Είναι απίστευτο», σχολίασε ο Μιτάλ. «Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να φτιάξουμε μια κατάλληλη διαδικασία εξέτασης ώστε να γίνουν οι προσλήψεις» πρόσθεσε.

Η απελπισμένη προσπάθεια εκατομμυρίων ανθρώπων να βρουν δουλειά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έλαβε τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη των τελευταίων τριών δεκαετιών πέρυσι υποσχόμενος να προσφέρει θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

Στην Ινδία μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες στο εργατικό δυναμικό θα προστεθούν έως και 300 εκατομμύρια άνθρωποι, ένας αριθμός που ισούται με σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της Ινδίας είναι ένας από τους λόγους που ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η χώρα θα παρουσιάσει υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης από αντιπάλους τους όπως η Κίνα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της.

Αλλά εάν δεν βρεθούν θέσεις εργασίας για αυτό το τεράστιο εργατικό δυναμικό, αυτός ο πολύτιμος πόρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα φορτίο που η ινδική οικονομία θα αδυνατεί να σηκώσει.

Ο αριθμός των αιτήσεων για θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο στο Ούταρ Πραντές είναι 16πλάσιος από το επίπεδο του 2006, όταν είχαν προκηρυχθεί θέσεις για τελευταία φορά.

Ο πελώριος δημόσιος τομέα της Ινδίας θεωρείται ελκυστικός διότι σπανίως απολύονται εργαζόμενοι. Ο Σούρες Βέρμα, απόφοιτος πανεπιστημίου, είπε πως έστειλε αίτηση διότι υπάρχει «ασφάλεια» σε μια θέση στο δημόσιο, έστω κακοπληρωμένη, ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απόλυσης.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου Τσάτισγκαρ αναγκάστηκε να ακυρώσει τα σχέδιά της να προσλάβει μερικές δεκάδες υπαλλήλους, καθώς υποβλήθηκαν 75.000 αιτήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από