Πάνω από 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Σουδάν μετά από έκρηξη βυτιοφόρου, ενώ περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το δυστύχημα έλαβε χώρα σε περιοχή που απέχει 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τζούμπα, την ώρα που πλήθος κόσμου προσπαθούσε με μπιτόνια να μαζέψει καύσιμα, καθώς το όχημα είχε ανατραπεί στο δρόμο.

Πάντως, για την ώρα δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανατράπηκε το βυτιοφόρο.

Κακοσυντηρημένοι χωματόδρομοι

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους δυστυχήματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν σε περιοχές της ανατολικής Αφρικής, όπου τα βυτιοφόρα συχνά καλύπτουν πολύ μεγάλες αποστάσεις σε κακοσυντηρημένους χωματόδρομους.

Στην περιοχή, από όπου περνά ο δρόμος που συνδέει τις πόλεις Τζούμπα και Μαρίντι, κυκλοφορεί πλήθος φορτηγών και βυτιοφόρων που περνούν μέσα από τα χωριά κινούμενα σε επικίνδυνους χωματόδρομους. Ελάχιστοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι υπάρχουν στο Νότιο Σουδάν, μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.

Οι διαρροές στους πετρελαιαγωγούς και τα οδικά ατυχήματα με βυτιοφόρα προσελκύουν πλήθη ανθρώπων από τις αφρικανικές χώρες που σπεύδουν για να γεμίσουν μπιτόνια με καύσιμα.

Από τον Δεκέμβριο 2013 το Νότιο Σουδάν πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Η προεδρία της χώρας διευκρίνισε ότι η χθεσινή έκρηξη δεν συνδέεται με τις εχθροπραξίες του εμφυλίου πολέμου.

Τον Ιούλιο 2010, 292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δημοκρατία του Κονγκό από την έκρηξη βυτιοφόρου με καύσιμα υπό ανάλογες συνθήκες. Τον Δεκέμβριο 2006, 284 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νιγηρία έπειτα από επιδρομή σε πετρελαιαγωγό στο Λάγκος, ενώ, έξι μήνες αργότερα, έκρηξη σε άλλον πετρελαιαγωγό είχε σκοτώσει 150 έως 200 ανθρώπους.