Αμετάβλητα, σε μηδενικά επίπεδα, κράτησε τα επιτόκια δανεισμού η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), υποστηρίζοντας ότι οι απειλές και οι αρνητικές εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία αλλά και άλλοι παράγοντες την αναγκάζουν να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων.

Η αύξηση των επιτοκίων πήρε παράταση για τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Την απόφαση στήριξαν εννιά από τα 10 μέλη της Επιτροπής της Fed. Ο Jeffrey Lacker μειοψήφησε, υποστηρίζοντας μια αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 0,5%.

Ωστόσο, οι αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έως το τέλος του χρόνου, με τους οικονομικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να γίνει τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια θα είναι η «περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας» και η «σχετική βεβαιότητα» ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.