Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι η προσφυγική κρίση έχει επιδεινωθεί και απαιτείται συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπιστεί. Πρόσθεσε πως στην ουσία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η πηγή της προσφυγικής κρίσης που είναι ο πόλεμος στην Συρία.

Οι δηλώσεις του Ομπάμα έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο Στ’. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα του να επισκεφτεί ξανά την Ισπανία έως το τέλος της θητείας του.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα συζητήσει με τους ομολόγους του από τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα, την τρέχουσα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

«Ο Κέρι θα επισκεφτεί το Λονδίνο από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και να συζητήσει διμερή και παγκόσμια θέματα, ανάμεσά τους η συνεχιζόμενη κρίση στην Συρία και η κατάσταση στο προσφυγικό», δήλωσε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί επίσης στο Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διμερών ζητημάτων.

Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης πως ο Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, χωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Λαβρόφ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μετώπου στην μάχη ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.