Η Γαλλία θα πραγματοποιήσει τις προσεχείς εβδομάδες τις πρώτες της αεροπορικές επιδρομές κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Όταν ρωτήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου τα γαλλικά καταδιωκτικά, που πραγματοποιούν από τις 8 Σεπτεμβρίου αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία, θα αρχίσουν τις επιδρομές, ο υπουργός απάντησε: «Τις προσεχείς εβδομάδες, μόλις θα έχουμε σαφώς προσδιορισμένους στόχους. Δεν θα σας πω όλα τα σχέδια των πτήσεων, θα ήταν λάθος τακτικής». Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι οι επιδρομές είναι «απαραίτητες».

«Σήμερα το ΙΚ έχει προωθηθεί σε τέτοιο βαθμό που απειλεί ταυτόχρονα τον ελεύθερο συριακό στρατό και τη συριακή αντίσταση στην περιοχή του Χαλεπίου αλλά επίσης, πίσω από τον άξονα Δαμασκού-Χαλεπίου, τον Λίβανο αν το ΙΚ καταφέρει να διαπεράσει τη γραμμή αυτή», τόνισε ο Λε Ντριάν. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία συλλέγει πληροφορίες με όλα τα μέσα που διαθέτει, κυρίως αεροπλάνα και δορυφόρους.

Ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο προπύργιο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, στη Λαττάκεια, στη βορειοδυτική χώρα, είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί. «Μήπως σημαίνει ότι προστατεύονται από μια ενδεχόμενη πτώση του Ασαντ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να τους τεθεί», δήλωσε ο υπουργός.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η Ρωσία να αποτελέσει μέρος της λύσης και η λύση δεν περνά από τον Μπασάρ αλ-Ασαντ», υπογράμμισε.

Ο Λε Ντριάν διέψευσε οποιαδήποτε έμμεση συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου τα γαλλικά αεροπλάνα να μπορούν να πετούν πάνω από το συριακό έδαφος χωρίς να εκτίθενται στα συριακά αντιαεροπορικά πυρά. «Κάθε αεροπορική επιχείρηση είναι επικίνδυνη και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι για τους πιλότους μας», σχολίασε.

Η Γαλλία, που μετέχει εδώ και ένα χρόνο στο συνασπισμό κατά του ΙΚ στο Ιράκ, άρχισε την περασμένη εβδομάδα αναγνωριστικές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία, κάτι που δεν έκανε μέχρι πρότινος από φόβο μήπως αυτό ωφελήσει τον πρόεδρο Ασαντ.

Η στάση του Βερολίνου

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε κατά μιας άμεσης στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί η πλειονότητα των Γερμανών.

Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε την Τετάρτη σήμερα τις εκκλήσεις για στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στη Συρία. «Προειδοποιώ κατά αυτών των πολύ εύκολων λύσεων», δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Morgenmagazin του κρατικού δικτύου ZDF.

Ο γερμανικός στρατός «ήδη εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός, αναφερόμενη στη συμμετοχή της Γερμανίας στην εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά.

Σε διεθνές πολιτικό επίπεδο χρειάζεται «ένα μεγάλο διπλωματικό πλαίσιο» καθώς υπάρχει μια πλειάδα αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, πρόσθεσε η ίδια.

«Αν θεωρητικά στέλναμε στρατεύματα στο πεδίο, κάτι που δεν το θέλουμε (…) θα βρισκόμασταν μεταξύ αυτών των εκατοντάδων διαφορετικών ομάδων που μάχονται μεταξύ τους και τελικά θα προκαλούσαμε μεγαλύτερο κακό», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανίδα υπουργός ζήτησε επίσης να αναληφθεί μια διπλωματική πρωτοβουλία. «Χρειαζόμαστε μια ελάχιστη ομοφωνία, αρχικά κυρίως διπλωματική», σημείωσε.

Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές και οι περιφερειακές δυνάμεις θα πρέπει «να καθίσουν στο τραπέζι και όλοι μαζί να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας λύσης», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ η πλειονότητα των Γερμανών υποστηρίζει την αποστολή που έχει αναλάβει ο γερμανικός στρατός να εκπαιδεύσει αντάρτες που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποστολής αυτής, έναντι του 25% που είναι κατά.

Παρόλα αυτά το 54% διαφωνεί με τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών σε μάχες στο Ιράκ, έναντι του 35% που συμφωνεί. Πάντως το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί θετικό το γεγονός ότι άλλες χώρες εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ.

Τέλος, οι μισοί από όσους ερωτήθηκαν (51%) απορρίπτουν μια συνεργασία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για την εξεύρεση λύσης στην κρίση, με μόλις το 20% να τάσσεται υπέρ και το 29% να εμφανίζεται αναποφάσιστο.