«Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μεϊμαράκης μπορούν να κυβερνήσουν μόνοι τους. Ο πρώτος πριν από έναν χρόνο καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και έδινε τη 13η σύνταξη και η παράταξη του δεύτερου έδινε 18 δισ. ισοδύναμα μέσα από το Ζάππειο 1, 2 και 3».

Στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ χθες στην Πλατεία Κοτζιά η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε τους δύο κεντρικούς μονομάχους των εκλογών, επανέφερε το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών και μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρξει την επομένη των εκλογών μία προγραμματική συμφωνία. «Δεν μας νοιάζουν οι καρέκλες, δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση αν δεν έχει πρόγραμμα και συνοχή. Δεν είμαστε ουρά κανενός» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιτευχθούν με μία «δεσμευτική προγραμματική συμφωνία», στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τα πέντε Οχι του ΠΑΣΟΚ στα άδικα σημεία του Μνημονίου και σχολίασε ότι στόχος της Συμπαράταξης είναι να επαναδιαπραγματευτεί και να βελτιώσει τα πιο αρνητικά του στοιχεία. Αυτά είναι: οι ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι συντάξεις πείνας και αναξιοπιστίας, η εξοντωτική φορολογία των αγροτών, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Σημείωσε ότι πρέπει να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την πορεία εξόδου από την κρίση εντός ευρώ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών λέγοντας πως δεν κατατέθηκαν προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών, αντιθέτως «διαφωνούσαν για το ύψος τους στην εικόνα, αλλά κανείς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

Για μία ακόμη φορά η κυρία Γεννηματά εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών και ότι θα αναδειχθεί «τρίτη δύναμη» και θα υλοποιήσει συνεργασίες που θα δώσουν λύσεις.

Στην ίδια συγκέντρωση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος συμφώνησε πως στις 20 Σεπτεμβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα γίνει η τρίτη δύναμη και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να χτιστεί μία νέα Κεντροαριστερά. «Μια μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική συμπαράταξη είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ» είπε ζητώντας συσπείρωση των δυνάμεων της ανανέωσης απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στον εθνικολαϊκισμό. Επίσης απηύθυνε κάλεσμα σε κινήσεις πολιτών, της Κεντροαριστεράς και της οικολογίας με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού ρεύματος «ρεαλισμού και λογικής» και διαβεβαίωσε ότι η εκλογική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής Αριστεράς.