Εγκληματική ομάδα που πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα και διευκόλυνε την είσοδο-έξοδο και παραμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα έναντι αμοιβής 500 έως 6.000 ευρώ είχαν συστήσει, τουλάχιστον από το 2013, τέσσερις αλλοδαποί.

Πρόκειται για δύο Σύρους -έναν 44χρονο και την 43χρονη αδελφή του- και δύο Λιβανέζους, ηλικίας 35 και 59 ετών, που συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Οπως προέκυψε, ο 44χρονος ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή-αποστολή δεμάτων που περιείχαν διαβατήρια, βίζες ή άλλα έγγραφα. Επίσης, παρείχε το σπίτι του για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών, ενώ τους διευκόλυνε εκδίδοντας στο όνομά τους εισιτήριασε τουριστικά λεωφορεία.

Η 43χρονη ήταν εκείνη που εισέπραττε χρηματικά ποσά μέσω εταιρειών αποστολής εμβασμάτων, από μέλη των οικογενειών των μεταναστών που βρίσκονταν εκτός Ελλάδας, ως αμοιβή για τη διακίνησή τους και την κάλυψη των σχετικών εξόδων (εισιτήρια κλπ). Η ίδια συμμετείχε και στη διαδικασία προσωρινής τακτοποίησης των αλλοδαπών στο σπίτι του αδελφού της, ενώ βοηθούσε και στην έκδοση των εισιτηρίων.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες ήταν υπεύθυνοι για την κατάρτιση των πλαστών εγγράφων. Ενα ακόμα μέλος της σπείρας, που αναζητείται, ήταν υπεύθυνο για τη ναύλωση τουριστικών λεωφορείων και τη συγκέντρωση μεταναστών που μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εισέπραττε επιπλέον χρήματα για κάθε επιβάτη, πέρα από το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Σε έρευνες που έγιναν σε δύο σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν δύο δέματα με πλαστά έγγραφα, πλήθος διαβατηρίων, δελτίων ταυτοτήτων, ταξιδιωτικών έγγραφων και αδειών οδήγησης διαφόρων χωρών, πλήθος φωτοτυπιών διαβατηρίων διαφόρων προσώπων, φωτογραφίες διαβατηρίου τρίτων προσώπων, δύο μηχανήματα αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένα tablet, τρεις ψηφιακές συσκευές αποθήκευσης και ισάριθμες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, 535 ευρώ, 180 κορόνες Σουηδίας, 200 κορόνες Τσεχίας, 50 κορόνες Δανίας, 59 LEI Ρουμανίας και 2 δολάρια ΗΠΑ.

Σε βάρος του 44χρονου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Με τη σειρά του, ο 35χρονος έχει κατηγορηθεί το 2014 για απόπειρα πλαστογραφίας πιστοποιητικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.