«Ισλαμική εισβολή στην Ευρώπη», και κατ’ επέκταση και στην Ολλανδία, χαρακτήρισε ο ηγέτης της ολλανδικής Ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς το τεράστιο προσφυγικό κύμα κατά τη διάρκεια ενός έντονου διαλόγου στη Βουλή, ενδεικτικού του μεγάλου χάσματος για το πώς πρέπει να ανταποκριθεί η χώρα στην κρίση.

Την Τετάρτη, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη της ΕΕ για μία πιο δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων, στο οποίο όμως αντιτίθενται αρκετές χώρες. Η συντηρητική κυβέρνηση της Ολλανδία διαμηνύει ότι είναι πρόθυμη να ανοίξει τα σύνορά της σε περισσότερους πρόσφυγες, εφόσον συμφωνήσουν να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Επιμένοντας στη γραμμή ότι οι περισσότεροι από όσους καταφθάνουν στις ιταλικές, και κυρίως στις ελληνικές ακτές, είναι «οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες» – «εξ ου και επιδιώκουν να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη» – ο Βίλντερς μίλησε για καθαρή «ισλαμική εισβολή, που απειλεί την ευημερία, την ασφάλεια, τον πολιτισμό και την ταυτότητα» τόσο της Ευρώπης ως σύνολο όσο και της Ολλανδίας μεμονωμένα.

«Περνούν απέναντι στην Ευρώπη μάζες νεαρών ανδρών με γένια, γύρω στα ’20, που τραγουδούν Αλαχού Ακμπάρ (ο θεός είναι μεγάλος)», υποστήριξε με τον ανάλογο στόμφο ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού και αντιισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία. «Η Τουρκία, η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ, η Σερβία είναι ασφαλείς χώρες. Εάν προσπαθείς να το φύγεις από εκεί, το κάνεις για τα οφέλη και για ένα σπίτι», κατέληξε ο Βίλντερς, το κόμμα του οποίου βρίσκεται μπροστά στο σύνολο των δημοσκοπήσεων.

Περίπου ένα 54% των ολλανδών ψηφοφόρων δεν συμφωνούν να δεχθεί η χώρα περισσότερους από τους 2.000 πρόσφυγες, βάσει παλαιότερων δεσμεύσεων. Σύμφωνα ωστόσο με το σχέδιο Γιούνκερ, η Ολλανδία καλείται να δεχθεί 9.000 πρόσφυγες. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δηλώνει διατεθειμένος να δεχτεί περισσότερους αιτούντες άσυλο, μόνο όμως ως «προσωρινή λύση».