Τους πρώτους 200 πρόσφυγες υποδέχεται την Τετάρτη η Γαλλία, από τους 24.000 που δεσμεύτηκε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να δεχθεί η χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτήν την εβδομάδα, θα περάσουν τα γαλλικά σύνορα συνολικά 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, σε μία προσπάθεια να ανακουφιστεί η Γερμανία, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες από την Αυστρία.

Υποδεχόμενοι από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι πρόσφυγες, εμφανώς κουρασμένοι, έφθασαν σε μία μικρή πόλη 6.600 κατοίκων (Champagne-sur-Seine), νοτιοανατολικά του Παρισιού, όπου τους περίμενε φαγητό και στέγη. Πολλοί από αυτούς, αν και εμφανώς κουρασμένοι, έκαναν το σήμα της νίκης και χαμογελούσαν μπροστά στους δεκάδες φωτογράφους.

Εντός της Τετάρτης, ενόσω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σχέδιο ανακατανομής 120.000 προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πρόκειται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη στέγαση όλων εκείνων που θα δεχθεί η Γαλλία.

Πολλοί δήμοι της Γαλλίας έχουν προσφερθεί να παράσχουν κατάλυμα στους πρόσφυγες, με φωτεινή εξαίρεση δύο δημάρχους οι οποίοι δήλωσαν ότι θα δεχθούν μόνο χριστιανούς, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν έντονα ήταν και ο ίδιος ο Βαλς, καθώς και εκπρόσωποι της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας. «Δεν επιλέγουμε βάσει θρησκείας. Δικαίωμα παροχής ασύλου έχουν όλοι», τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ κατήγγειλε από την πλευρά του μία «ολέθρια» διάκριση των προσφύγων με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.