Από το 2010, όταν η ελληνική οικονομία εισήλθε στον αστερισμό των Μνημονίων, το ύψος των μισθών ακολουθεί σχεδόν ανελλιπώς διαρκή καθοδική πορεία. Μια αναλαμπή δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία το δεύτερο εξάμηνο του 2014 όταν καλλιεργήθηκαν προσδοκίες επαναφοράς σε τροχιά ανάπτυξης, οι οποίες αποτυπώθηκαν έστω και οριακά και στις αμοιβές, για να ακολουθήσει νέα πτώση από τις αρχές του 2015. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μάλιστα, η πτώση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας φαίνεται να επιταχύνθηκε απότομα και έφτασε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 όμως το ύψος των μισθών είχε σημειώσει αύξηση (6% το τρίτο τρίμηνο και 1,6% το τέταρτο). Πρόσκαιρη αντίδραση, χωρίς διάρκεια, η οποία ανακόπηκε στο πλαίσιο της γενικότερης επιδείνωσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Ο δείκτης μισθών στον ιδιωτικό τομέα έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, εξάλειψης των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στο Δημόσιο, έπειτα από μαχαίρι στους μισθούς του Δημοσίου, ατομικές συμβάσεις απασχόλησης και σημαντικής υποκατάστασης της μισθωτής απασχόλησης από ευέλικτες μορφές εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές (για να μη γίνει λόγος για τις καθυστερήσεις πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα) έχει πλέον υποχωρήσει στις 85,3 μονάδες από 112,3 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Οι μισθοί έχουν γυρίσει πάνω από δέκα χρόνια πίσω. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2006 ο δείκτης ήταν στις 93,5 μονάδες.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η κατάρτιση του δείκτη μισθών γίνεται παίρνοντας ως βάση υπολογισμού τις 100 μονάδες και ως έτος αναφοράς το επίπεδο μισθών του 2012. Πάνω από τις εκατό μονάδες, οι μισθοί είναι υψηλότεροι σε σχέση με το 2012, κάτω από τις εκατό μονάδες μικρότεροι. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 (108,8 μονάδες) έως σήμερα, ο δείκτης μισθών ποτέ δεν ξεπέρασε τις εκατό μονάδες.

Το υψηλότερο σημείο του δείκτη μισθών στο σύνολο της οικονομίας την τελευταία δεκαετία ήταν στις 124,9 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Από τότε, τρίμηνο με τρίμηνο, οι μισθοί στην ελληνική οικονομία πέφτουν ολοένα και πιο χαμηλά.